Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Никога не приемайте тези хранителни добавки и витамини заедно
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:51 / 07.03.2023Коментари (0)305
©
Храната трябва да бъде основният източник, от който да набавяме необходимите за нашето тяло витамини и минерали. Понякога обаче се налага да пробегнем и до приема на добавки, за да запълним празнините в своята диета.

В днешно време има огромно разнообразие от хранителни добавки - което често води до объркване кои точно от тях да предпочетем или пък как точно да ги приемаме. Колебанията може да са свързани и с това кои от витамините могат да се употребяват заедно и дали това не би довело до неблагоприятни взаимодействия и нежелани последствия за нашето здраве.

Ето защо от She Кnows ни съветват в тази насока, посочвайки комбинации от витамини и минерали, които е добре да избягваме.

Магнезий, калций и мултивитамини

Много хора употребяват магнезий вечер, тъй като той допринася за усещането за спокойствие и подпомага мускулната релаксация. Но специалистите съветват приемът на този минерал да не е едновременно с приема на мултивитамини. Магнезият може да попречи на усвояването на желязото и цинка, намиращи се в мултивитамините.

Добре е да се въздържаме и от приема на калций, магнезий и цинк по едно и също време, тъй като те се "конкурират" за усвояване. Затова за максимала полза трябва да се приемат с поне два часа разлика.

Витамини D, E и K

Редица проучванията показват, че усвояването на витамин К от човешкото тяло може да бъде намалено, когато се приема заедно с други мастноразтворими витамини като витамин Е или D. Вредни странични ефекти няма, но няма и полза от това.

Рибено масло и гинко билоба

Добавките от рибено масло, богато на омега-3 мастни киселини, са чудесни за здравето на сърцето. Екстрактът от гинко билоба може да се използва пък за подпомагане на когнитивни увреждания. Двете добавки обаче имат потенциала да разреждат кръвта и едновременният им прием може да увеличи риска от неконтролируемо кървене или невъзможност за съсирване.

Мед и цинк

Цинкът засилва имунната система, но пречи на усвояването на медта от тялото. Ако трябва да вземете и двете добавки, то отново трябва да да бъде в разстояние от поне два часа.

Ако в организма ни има дефицит на мед, признаците, които могат да ни го подскажат са умора, слабост, чупливи кости, чувствителност към студ и лесно образуване на синини.

Желязо и зелен чай

Зеленият чай не е добавка, но е наситен с много антиоксиданти. Напитката обаче може да причини дори дефицит на желязо, ако се приема в големи количества за по-дълъг период от време. Желязото, от своя страна, намалява ефективността на зеления чай.

Затова просто може да пропуснем зеления чай в дните, в които когато приемаме желязо.

Витамин С и В12

Според редица проучвания, витамин C може да разгради витамин B12 в още в храносмилателния тракт и да намали усвояването му от организма. Затова трябва задължително да има интервал между приема на двата витамина.

И ако правилният начин за смесването на витамините и добавките в началото да ни се струва трудна задача, то трябва просто постепенно да изградим добри навици и точен режим - и така ще постигнем желания резултат. И след като добием нужната рутина, всичко това ще се превърне в част от ежедневните ни навици.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: