Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Нервните клетки не се възстановяват: Наистина ли?
Автор: Рени Томович 16:59 / 08.04.2023Коментари (0)229
©
Повечето от вас вероятно са чували, че...

… нервните клетки или невроните не се регенерират. Всъщност този мит отдавна е развенчан. Но как се е образувал и как всъщност нервните клетки в човешкото тяло се обновяват?

И каква е истината?

В края на 19-ти век нобеловият лауреат, хистологът Сантяго Рамон и Кахал дълго време формулира непоклатима догма: "След завършване на развитието, източниците на растеж и регенерация на аксоните и дендритите (процеси, които предават и получават импулси от един неврон към друг –б.ред.) безвъзвратно пресъхна "При възрастен нервните пътища са нещо фиксирано, завършено и непроменливо. Всичко може да умре, нищо не може да се прероди. Науката на бъдещето трябва да промени, ако е възможно, това строго постановление .", съобщава ТАСС.

Нервните клетки всъщност не се делят сами. Затова е прието да се казва, че не са възстановени. Въпреки това, човек има процес на образуване на нови нервни клетки и въвеждането им в невронната мрежа - неврогенеза.

През 60-те и 90-те години на миналия век проучванията показват, че при експериментални животни неврогенезата протича през цялата зряла възраст. До края на 20 век раждането на нови неврони също е потвърдено в човешкия мозък. Това доказа, че:

при хората възниква генезисът на нервните клетки;

човешкият мозък (или поне части от него) запазва потенциала за самообновяване през целия живот. Въпреки това, при стареещите хора има намаляване на невропластичността, тоест най-общо казано, способността на мозъка да се променя. Поради това в напреднала възраст може да се наблюдава увреждане на паметта и когнитивно увреждане.

Учените са записали, че невроните се генерират главно в зъбчатия гирус на хипокампуса (участва във формирането на емоции, пространствената памет, необходима за навигация, прехода на краткосрочната памет към дългосрочната памет), както и в субвентрикуларната зона на страничните вентрикули. В момента има съобщения за откриването на процеса на обновяване на клетките в други части на мозъка. Но засега те нямат достатъчно доказателствена база.

Неврогенезата е важна основа за пластичността на мозъка, която от своя страна е от голямо значение за човешката памет и когнитивните функции. Процесът на появата на нови клетки протича на няколко етапа. Без да навлизаме в подробности, стволовите клетки първо се делят: едната в крайна сметка се трансформира в неврон, който заема място в мозъка. Вторият остава стъбло, което впоследствие помага за продължаване на процеса на регенерация на клетките.

Смъртта на нервните клетки в човешкото тяло също е нормален физиологичен процес. Разрушаването им може да се случи както в процеса на стареене, така и поради различни заболявания, наранявания или външни фактори (стрес, алкохол, според някои източници дори хранене).

Но регенерацията на невроните вероятно може да бъде стимулирана - например в така наречената обогатена среда (комфортни условия на живот, наличие на храна, физическа, интелектуална и социална активност) или с помощта на физически дейности. Въпреки че последното също е съмнително.

В заключение:

Към днешна дата има още много за изучаване на човешкия мозък. Включително и самия процес на неврогенеза. Въпросът за възстановяването на невроните обаче може да се счита за приключен.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: