Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наричат тази билка "врабчови чревца": Успокоява нервите и помага на сърцето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:58 / 21.03.2024Коментари (0)1003
© Elena Dimirtova
Тази билка е ценена от народните лечители заради уникалните си противовъзпалителни и успокояващи свойства. Мокрица или врабчови чревца е вид растение от семейство Карамфилови. Известен е и под други имена като звездица, птича трева, мишекиня. Това растение се среща в изобилие в зеленчуковите градини, по буренясали места, а понякога и край влажни горски пътища и сечища. Има пълзящо стъбло, покрито с власинки и бели дребни звездовидни цветове. 

“Мокрицата има много полезни свойства за нашия организъм. Съдържа витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за укрепване на имунната система, подобряват храносмилането и намаляват възпалението. Помага и за понижаване на нивата на холестерола и нормализиране на кръвното налягане", коментира руският фитотерапевт Людмила Волкова.

Мокрицата съдържа витамини А, С, Е, К и В. Витамин А е важен за очите и кожата, витамин С помага за укрепване на имунната система и подобряване на цялостното здраве. Витамин Е е антиоксидант, който предпазва клетките от увреждане. Витамин К е важен за нормалното съсирване на кръвта, а витамините от група В помагат за поддържането на здрава нервна система и участват в метаболизма. Лечебното растение съдържа и много минерали: калций, магнезий, желязо, калий, цинк и манган. Тези елементи участват в повечето метаболитни процеси и поддържането на техния баланс пряко влияе върху здравето. Органичните киселини в състава му помагат за подобряване на храносмилането, намаляване на възпалението и увеличаване на енергията: лимонена, ябълчна, янтарна и други.

Фитотерапевтът препоръчва следните начини за приготвяне на лечебни разтвори: Отвара - вземете четири супени лъжици от билката, залейте с литър вода, сложете на огън, оставете да ври 5 минути, настоявайте за два часа и прилагайте външно, под формата на компреси, като отварата се намазва върху проблемните зони на тялото. Продуктът помага при дерматологични заболявания и патологии на опорно-двигателния апарат. Инфузия - вземете една супена лъжица пресни натрошени части от растението, залейте с чаша вряла вода, оставете за 4 часа и приемайте три пъти на ден, преди хранене. Този лек се препоръчва при повишена нервност и болки в сърдечната област.

Основните показания за употребата на мокрица са следните патологични състояния на тялото: артериална хипертония; заболявания на отделителната система; патологии на дихателната система; дерматологични заболявания; анемия; хемороиди; скорбут; хиповитаминоза; херния; уролитиаза заболяване; оток с различна етиология; заболявания на черния дроб; кървене; трофични язви. Фитотерапевтът припомня, че това лечебно растение не е панацея и неговият прием не може да замести назначената вече терапия при заболяване или медицинско състояние, пише actualno.com.

Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и като заместител на вече назначеното лечение! Преди прием на билки се консултирайте лекар!






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Катастрофи в Кюстендилско
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: