Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Наричан е "Прадядото" и е най-старото дърво на планетата
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:30 / 24.04.2023Коментари (0)303
©
В гора в южната част на Чили гигантски патагонски кипарис, който очаква скоро да получи официално сертификат за най-старото дърво на планетата, вероятно съдържа ценна информация за науката по въпроса за адаптацията към климатичните промени, съобщи АФП.

Този патагонски кипарис (Fitzroya cupressoides), висок 28 метра, с диаметър четири метра и наричан "Прадядото", се смята, че е на около 5000 години. Това означава, че е по-стар от признатия за най-старо дърво бор Матусал на 4850 г., който расте на пазено в тайна място в САЩ.

"Той е оцелял. Нито едно друго дърво не е имало възможност да живее така дълго", каза Антонио Лара, изследовател в университета Аустрал в Чили и в Чилийския център за климатични науки, който е в екипа по изучаване на възрастта на кипариса.

Дървото, което расте в Лос Риос, на 800 км южно от Сантяго, е оцеляло в горски пожари и от свръхексплоатацията на дървета от този ендемичен вид за Южна Америка, чиято изключително устойчива дървесина се използва от векове за строителството на сгради и кораби.

Още преди да е вписан от Световните рекорди на Гинес, кипарисът привлича туристи на едночасова разходка през гората от по-млади дървета, на 300-400 години. Хората се снимат пред огромното дърво, покрито от мъхове и лишеи. Популярността му накара Националната служба по горите да увеличи броя на горските служители и да ограничи посещението чрез предварителна регистрация.

"Прадядото" е открит през 1972 г. от горския служител Анибал Енрикес, който не искал хората, туристите, да знаят къде е дървото, защото знаел, че то е много ценно, казва дъщеря му Нанси Енрикес, който също е горски рейнджър.

Джонатан Баричивич, внук на Анибал, днес е един от учените, които изследват вида в Лабораторията по науки за климата и околната среда в Париж. През 2020 г. той и Антонио Лара вземат проба от дървото с най-голямата съществуваща ръчна пробивна машина, макар да не успяват да стигнат от сърцевината му.

Пробата е определена на възраст 2400 г. и благодарение на компютърен модел може да се допусне, че дървото е на 5000 години, обяснява Баричивич, който скоро ще публикува изследването си.

Смята се, че 5000-годишното дърво е "капсула на времето", която съдържа информация за миналото и за това как тези дървета са се адаптирали на промените в климата и в околната среда, пише БТА.

Подобни възрастни дървета са рядкост. Повечето са на по-малко от 1000 години, много малко живеят повече от 2000-3000 години.

"Те са като отворена книга", казва Кармен Глория Родригес, асистент по дендрология в Южния университет. Тези дървета показват кои са били сухите години и дъждовните години, могат да дадат сведения за пожари и земетресения.

Това са символи на устойчивост и адаптивност. Ако тези дървета изчезнат, с тях ще изчезне и ключът за това как животът се адаптира към промените на планетата, каза Баричивич.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: