Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-старото дърво във Варна се намира в "Аспарухово", за него се носят легенди
Автор: Пламена Николова 16:12 / 22.11.2019Коментари (0)577
©
Едно от най-старите дървета по нашите земи се намира във варненския квартал "Аспарухово", информира Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна.

Това е чинар с обиколка на ствола близо 9 метра и височина – 18 м. Представител е на вида Западен чинар. В миналото мястото около дървото е било поляна, покрай която минавал стария път за местностите Кьошк баглар и Карантината. Близо до дървото е имало стара каменна чешма – “Чинар чешма", която днес не съществува. Това място било посещавано от много варненци. През горещите летни месеци и в празничните дни цели семейства идвали тук на “теферич". А през 20-те години на XX век е имало кафене на това място.

Около старинното дърво витаят поверия и легенди, например за лечебните му свойства – лекува всякакво неразположение, стига човек да седне за известно време до него, плътно опрял гръб в дънера…

В своя дълъг живот дървото е било свидетел на много исторически събития – чужди нашествия, сражения и кръвопролитни войни. Показателен е фактът, че е израстнало в близост до Аспаруховия вал, издигнат за защита на ниския бряг от морски нашествия.

Друга легенда е свързана с основателя на Българската държава. Според нея именно на това дърво хан Аспарух е връзвал коня си и е почивал под дълбоката му сянка…

Дървото направило впечатление и на чешките археолози – братя Шкорпил, които в свои записки, поместени в Известия на Варненското археологическо дружество от 1921 г. отбелязват:

“Близо до Аспаруховия насип край тъкачната фабрика “Прогрес" се намира един чинар, до чешмата, наречена “Чинар чешма". Дървото вътре е кухо (Според някои сведения светкавица обгорила корубата на чинара.): в празнината му могат да се поставят няколко души. Дървото е полуизгоряло, но при все това вирее още. Запазила се е от него половината коруба: тя мери околовръст 3,70 м, диаметърът и е 1,53 м, а дебелината 0,44 м…".

Работниците от текстилната фабрика (бивша “Първи май") също са отдъхвали под чинара. От тези години около ствола са останали метални ограда и пейки с масички, както и табелка с надпис: "Вековно дърво".

През годините са полагани грижи за дървото – за да не изсъхне, корубата му е била почистена и циментирана. Чинарът е обявен за природен паметник през март 1969 г. и не случайно се счита от специалистите за най-старото дърво във Варна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: