Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Най-добрите игри за развиване на логическата мисъл
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 18:35 / 13.01.2023Коментари (0)711
©
Логическото мислене и критичното мислене са два необходими елемента, от които се нуждаем, за да функционираме добре в различни аспекти от живота си. Според редица изследвания и проучвания на реномирани специалисти в областта, тези процеси могат да бъдат тренирани и усъвършенствани по различни начини, един от които е чрез логически игри. 

Какво е логическо мислене?

Логическото мислене представлява възможността за анализиране на дадена ситуация или проблем и достигането до съответното заключение или разрешение на проблема. Това умение е приложимо във всеки един аспект от ежедневието ни, от най-дребните задачи, до по-сериозни житейски или работни проблеми, които изискват добро разсъждение и вземането на правилни решения. Не всеки човек притежава добре развита логическа мисъл, но този начин на мислене не е просто даденост, той може да бъде трениран и усъвършенстван и то по приятен и забавен начин чрез добре познати занимания.

Игри за развитие на логическата мисъл

Задълбоченото логическо мислене може да бъде тренирано чрез разнообразни настолни или електронни игри, които ни помагат да се фокусираме, да следваме правила и да създаваме стратегии. Подобни умения се изискват при игрите на карти, към които попада играта на покер. Покерът е една от най-сложните игри с карти, в която играчите могат да тренират голям набор от умения като стратегическо и логическо мислене, търпение и контрол на емоциите. Най-играните покер игри са класическият Texas Holdem и вариантът на Omaha покер, където играчите се сблъскват с непълна информация и непредсказуеми ходове от страна на опонентите си. Играчът взема решения само на базата на картите в ръката си, но едновременно с това трябва да мисли и за възможните комбинации от страна на противниците си, чиито карти не вижда. 

Подобен комплексен характер, в който ходовете на единия играч зависят от тези на другия, има и в играта на шах. Макар че опонентите виждат всички фигури на дъската и липсва елементът на непълна информация, шахът също изисква голяма доза стратегия, търпение и сериозно обмисляне на всеки ход. Играчите трябва да са наясно с правилата на играта, с възможностите за движение на всяка фигура и едновременно с това да мислят няколко хода напред, за да си изградят печеливша стратегия. Съобразяването на толкова елементи едновременно изисква голяма доза фокус, внимание и умения за планиране. Честата игра на шах не просто ще ви направи по-добър играч, но ще развие и усъвършенства всички тези умения, които са приложими във всяка друга сфера от ежедневието. 

Ако предпочитате самостоятелните занимания без състезателен характер и противници, можете да се обърнете към добрите стари кръстословици. Освен че са от полза за логическото мислене, те ангажират съзнанието, креативното и критичното мислене и могат да обогатят общата култура и речника ви. В днешни дни в онлайн пространството могат да бъдат намерени различни вариации на игрите с думи, което ги прави още по-леснодостъпни. А за феновете на цифрите има и разнообразни судоку игри, които също ще допринесат благоприятно за упражненията на лявото полукълбо на мозъка, което се занимава с логическото мислене и калкулациите.

Една игра, която несъмнено всеки има у дома си под една или друга форма, е пъзелът. Пъзелите са сред най-подценяваните игри за тренировка на мозъка, възприемани по-скоро като детско занимание, но всъщност са напълно подходящи за хора от всякакви възрасти. Големите пъзели с хиляди части са истинско изпитание за мозъка. Всяко едно парче трябва да бъде комбинирано по форма, размер и картина, следвайки определена логика и последователност, за да се нареди целият пъзел. Това занимание изисква голяма доза концентрация, фокус, търпение и умения за решаване на проблеми. Всички тези действия ангажират области в мозъка, свързани с логическата мисъл, което прави пъзелите едни от най-добрите игри за подобряване и трениране на мисълта.

Както всяка една част от тялото, мозъкът може да бъде трениран, за да бъде в по-добра форма и да функционира по-добре. Подобни занимания могат да ни помогнат да разнообразим ежедневието си, като едновременно с това влияят благоприятно на мозъка и развиват редица умения, които приемаме за даденост и на които не обръщаме често внимание, макар и да са изключително ценни във всеки един аспект от живота ни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: