Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На плаж Росенец летовници заснеха медуза, за която се предполага, че е много отровна и опасна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:27 / 19.08.2022Коментари (6)374
На плаж Росенец (Отманли) летовници заснеха медуза, за която се предполага, че е много отровна и е влязла през Босфора от Средиземно море, видя Sofia24.bg.

Снимките на въпросното безгръбначно животно са направени на 17.08, сряда. 

Голямата медуза (Rhizostoma pulmo) е често срещана в Черно море. Тя достига средно 15 – 20 см, но понякога и до 60 см в диаметър. Различава се от малката медуза не толкова по размери, колкото по форма и дължина на устните рамена. В центъра на диска от долната страна се образува възвишение, което виси надолу. Тялото й е по-силно изпъкнало отгоре. Голямата медуза се храни с микроорганизми. Тя плува както малката – чрез свиване и разпускане на тялото си.

Видовете медузи, които обитават Черно море не са опасни. Контактът с тях причинява алергични реакции на кожата, предизвикани от слуз, която се отделя от пипалата им. Те отделят веществото серотомин, а също и таласин (предизвикващо сърбеж в-во) и конхестин (усилващо действието на таласина в-во, предизвикващо алергична реакция). Предизвикват парене на кожата, обриви или в по-редки случаи появата на мехури.

При опарване от медуза мястото се промива със солена морска вода. Чешмяната не е подходяща и може само да влоши положението.

От поразеното място веднага се премахват всякакви остатъци от слуз, но не с ръце, за да не бъдат опарени и те. Най-добре е прилепчивото вещество да бъде избърсано и подсушено добре. Това е достатъчно, освен ако няма предизвикана тежка алергична реакция.

През последният сезон излезе информация за появата на нов вид медуза в Черно море. Тя е пареща и отровна медуза и е влязла през Босфора от Средиземно море.

Този вид средиземноморски отровни медузи предизвикват парене и силна болка, дори и парализа, когато се докоснат до човешката кожа.

Заради мекотелото не малко турски плажове останаха затворени през миналото лято.

Учените за сега не могат да прогнозират дали и кога новият вид ще се разпространи и по родните брегове, но подобен риск съществува.

Ето и някои от коментарите във Фейсбук:

- "Четох, че заради тези медузи в Турция имало затворени плажове. Явно са опасни. И все пак не бива да бъдат убивани според мен. Просто трябва внимание";

- "Не знам дали са характерни или не,но на Слънчев бряг има много и всичките са си сини!";

- "Това е вследствие на замърсяване";

- "От север - мини, от юг сини медузи";

- "Само Левски";

- "Белите" са безобидни се срещат от Април до Септември. Тези "сините" са опасни за хората - допира до пипалата им предизвиква кожни отоци и раздразнения. Срещат се от края на Август до края на Март".

Още по темата: общо новини по темата: 647
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
10.06.2023 »
предишна страница [ 1/108 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е средно отровна медуза, тя предпочита по-замърсени води точно, като за нашето черноморие пълно с отпадъци. Само, че този вид може да достигне повече от 60 см достигат и до над 90см диаметър.
Aнонимен
на 19.08.2022 г.
+4
 
 
Това как пари, не е истина. Че и са бързи мама им мръсна - плуват адски бързо. Едно време имаше само едни пплоски медузи без пипала. Тия гадини ги нямаше толквоа много преди 90те.
-2
 
 
Като се изливат обратни води,привличат всякви твари и микроорганизми.На брега мутри и сини мангусти,в морето сини медузи.Не почивка ,а мъка
+3
 
 
Най обекновена медуза която ако те докосне с пепиата ще усетиш едно парене по кожата и то времено има ги на всякъде по Черноморието .
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: