Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
На 60 години става един от най-великите режисьори на нашето време
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:47 / 27.03.2023Коментари (0)321
©
Днес рожден ден празнува режисьорът Куентин Тарантино. Американецът навършва 60 години, а в кариерата си досега е бил номиниран 8 пъти за "Оскар", от които печели два за оригиналния сценарий = за "Криминале" и "Джанго без окови".

Тарантино е роден в Ноксвил, но когато е на четири години, семейството му се мести в Калифорния. Той си спомня, че баба му редовно му говорела за филмите на Джон Уейн и малко по малко разпалвала страстта му към киното.

Като малък Куентин показва интересни творчески заложби и пише на майка си тъжни истории за Деня на майката. Интересът на момчето към училището е минимален за сметка на този към киното, а единственият предмет, който го вълнува, е историята. След като завършва гимназия, Тарантино започва работа като разпоредител в кино с порно филми. Освен това започва да ходи на курсове по актьорско майсторство. По-късно работи във Video Archives, а в този период пише сценариите за "Истински романс" и "Убийци по рождение".

Тарантино успява да даде сценария за "Истински романс" на Тони Скот. Скот го харесва и купува правата. През 1992 г. Куентин прави режисьорския си дебют с "Глутница кучета". Независимата продукция е толкова добра, че в Холивуд не спират да говорят за "странника" Тарантино. Това се случва въпреки умерения успех на филма в САЩ.

През 1994 г. излиза "Криминале", който освен че съживява актьорската кариера на Джон Траволта, се превръща и в тотален хит. В САЩ филмът постига над 108 милиона долара в бокс офиса, превръщайки се в първата независима продукция с подобен резултат. "Криминале" печели "Златна палма" в Кан и е номиниран за седем награди "Оскар". Статуетката за оригинален сценарий отива при Куентин Тарантино.

След година е премиерата на "Четири стаи", а Тарантино пише една от историите вътре. През 1996 г. американецът е сценарист и актьор в "От здрач до зори", където си партнира с Джордж Клуни, а режисьор е Робърт Родригес. В "Джаки Браун" от 1997 г. Куентин се връща към режисурата. Следва 6-годишна почивка от киното, в която Куентин прави разочароващ дебют на Бродуей. Многото идеи в главата му малко по малко се канализират и той се насочва към бойните изкуства.

Така в началото на новото хилядолетие Тарантино започва работа по "Убий Бил", но заснема толкова много материал, че се налага да го раздели в два филма, появили се през 2003 г. и 2004 г. Следва "Бибрутално 2: Планета страх" (2007), а две години по-късно е премиерата на "Гадни копилета", който е номиниран за осем награди "Оскар".

Седмият пълнометражен филм на Тарантино - уестърнът "Джанго без окови" - излиза през 2012 г.; осмият - също уестърн, “Омразната осморка" - през 2015 г., а деветият - "Имало едно време в Холивуд" - през 2019 г.

Той винаги е казвал, че смята да се оттегли, след като направи своя 10-ти филм. Досега е направил 9. Според някои кинокритици сценарият на десетиятфилм на Тарантино вече е готов и носи работното заглавие The Movie Critic ("Филмовият критик") и сценарият му вече е готов.

Още по темата: общо новини по темата: 5829
23.04.2024 »
22.04.2024 »
05.04.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
предишна страница [ 1/972 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: