Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Музеят ще проведе открит урок за Арсений Костенцев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:13 / 02.02.2011Коментари (0)1518
©
На 3 февруари 2011 г. /четвъртък/ от 13,00 ч. в залите на Регионален исторически музей-Благоевград ще се проведе музеен урок посветен на 169 години от рождението и 90 години от смъртта на Арсени Костенцев. Урокът ще се проведе с ученици от III "в", III "б" и IV"а" клас на VIII-мо СОУ, избрало за свой патрон видния възрожденец Арсени Костенцев. Мероприятието се организира по инициатива на главен учител Рая Барбулска и педагогическият съветник към училището Жулиета Домбанова.

Уредникът от Регионален исторически музей - Благоевград Елена Чалгънова ще запознае учениците с живота и разностранната дейност на Арсени Костенцев, също и с битието на други видни деятели по възраждането на българщината, намиращи се във взаимовръзка с неговият престои в Горна Джумая. Такива дейци са: Димитър Марков, Константин Босилков и други.

С оглед на възрастовата граница на учащите, акцентът ще бъде насочен върху практико-занимателната част в унисон с понятна за тях теоретична част.

Арсени Костенцев е роден в с. Ново село, Щипско, но свързва трайно живота си със съдбините и тежненията на възрожденския град Горна Джумая. Годините в които Костенцев прекарва тук, от 1872 до 1879 г., оставят незаличим отпечатък върху културно-просветното, революционно и обществено-политическо развитие на града и региона през епохата на Възраждането.

Конкретно заслугите на Арсени Костенцев намират израз в няколко направления: в учителска и просветна дейност; в участието му в ръководството на Горноджумайската българска община; в революционните прояви във връзка с подготовката на въстанието от 1876 г., на местна почва. По време на Руско-турската освободителна война  Костенцев организира и оглавява чета, за защита на населението от отстъпващите турски войски и башибозук. В града, който живее свободно от 12 февруари 1878 г. до юли 1879 г., Костенцев отново заема отговорен обществен пост - избран е за член на Съдебния съвет на Горна Джумая.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: