Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Може ли да се помогне на човек, ударен от мълния?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:14 / 22.07.2023Коментари (0)367
©
През последните години често започнаха да се случват такива нещастия и то с фатален край. Много е лошо, ако пострадалият човек е сам и наоколо няма никого.

Да, може и трябва да помогнете на човек, ударен от мълния,  казват специалистите. Пълна заблуда е внушението, че удареният от мълния човек е "зареден“ с електричество и ако някой се опита да му помогне, също ще пострада.

Електрическият разряд преминава моментално и не се задържа в тялото на пострадалия. Необходимо е да огледате жертвата, да проверите има ли пулс, както и това дали е в съзнание. Разбира се, извикайте "Бърза помощ", на която трябва да съобщите, че става дума за "поразен от мълния“. Освен това да имате готовност да започнете масаж на сърцето и изкуствено дишане, ако е спряло сърцето му.

Според специалистите, ударът от мълния предизвиква поражение на нервната система, тъй като електрическият ток върви по съдовете и по нервите. Затова, ако кожата е суха, човекът практически винаги ще загине, ако е влажна от дъжда например, има шанс пострадалият да оцелее. В този случай електрическият заряд обгаря кожата и сякаш "протича“ по нея, оставяйки големи изгаряния, обясняват експертите.

Тъй като електрическият удар на първо място води до нарушена работа на сърцето, е необходимо да проверите човекът дали е жив или вече е мъртъв, съветват специалистите. Ако не диша, ако ви изглежда мъртъв, опитайте да "съживите“ сърцето му.

Започнете масаж на гърдите с две ръце – на всеки 30 натиска правете 2 пъти вдишвания в устата. Ако човекът е жив и в съзнание, следете го постоянно и ако се срине, ако припадне, му окажете реанимационна помощ със същия този масаж на сърцето. Задължително извикайте "Бърза помощ", която ще проведе необходимите процедури.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: