Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Може да си ги отгледате и на балкона, но за някои от тях трябва да проявите по-голямо търпение
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:52 / 10.04.2023Коментари (0)229
©
Винаги е хубаво, когато може да приготвим сами храната си вкъщи. А още по-добре е, ако използваме и домашни продукти. Чудесно би било например да сготвим любимото си ястие, използвайки зеленчуци, които лично сме посадили и отгледали.

И ако да имаме собствена зеленчукова градина и да се грижим за нея ни се струва нещо твърде сложно, оказва се, че не е съвсем така. Още повече, че има растения, които са наистина непретенциозни и не изискват твърде много време и внимание. Дотолкова, че може да ги засадим и на по-малки терени и дори на балкони.

Маруля

Тя е сред най-лесните за отглеждане зеленчуци. Може да вирее както в градината, на открито, така и в по-затворени пространства, в саксии. Хубавото е, че от едно малко семе порастват много листа, които може да берем в дълъг период от време.

Кейл

Кейлът стана доста популярен в последно време заради високото си съдържание на витамини и полезни хранителни вещества. Определян е дори като суперхрана. А освен, че е полезен, хубавото е и, че е непретенциозен зеленчук и не изисква особени грижи. Нуждае се само от малко вода и повече слънце. Растението се вписва идеално в градината или на слънчев балкон.

Ревен

Този не особено популярен зеленчук е многогодишно растение от семейство Лападовидни. Той е вкусен и хранителен и толкова е лесен за отглеждане, че може бързо да превземе градината, ако човек не бъде внимателен. По-подходящо е да се отглежда на открито, тъй като стъблата му израстват доста високо и при правилна грижа, реколтата му ще бъде богата.

Моркови

Единственото по-важно условие за моркова е да бъде засаден в дълбока почва, предвид, че е кореноплоден зеленчук. Расте доста бързо, особено ако е изложен на преки слънчеви лъчи през целия ден. Затова лехите с моркови трябва да бъдат на най-огряваното място в двора.

Кайенски пипер

Задължителен за всеки любител на пикантния вкус. Полезно и лесно за отглеждане растение при всякакви условия - и в градината, и в саксия на балкона. Единственото условие отново е слънцето и това, съчетано с добра грижа, ще даде добра реколта. Може да се използва за готвене, за направата на домашен лют сос или да се изсуши за подправка.

Тиквички

Тиквичките са от растенията, с които може да започнем, ако нямаме особен опит в отглеждането на зеленчуци. За предпочитане е да бъдат посадени в по-широк, градински парцел, тъй като могат да станат доста големи. През лятото е добре да се поливат често, но пък обикновено дават големи добиви, така че усилията си заслужават, пише lifestyle.bg.

Репички

Репичките са сред любимите на мнозина пролетни зеленчуци, перфектна добавка към зелената салата. Така че, хубаво би било да имаме зеленчука винаги под ръка в собствената си градина. Още повече, че репичките растат бързо - само за около месец може да приберем първата реколта.

Зелен боб

За този зеленчук ще трябва да проявим повече търпение. Нужни са около два месеца от засаждането до прибирането на реколтата. Зеленият фасул може да се отглежда и на балкон, но важно условие е използването на пръчки или опорна рамка, която да държите крехките стъбла, пише Showbizz Daily.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: