Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Медицинска апаратура засича аутизъм в най-ранна детска възраст
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:05 / 15.06.2017Коментари (0)571
©
След дългогодишен изследователски труд, учени от Университета в Нова Каролина, САЩ, са открили нов начин за установяване наличието на висок риск от аутизъм при много малки деца. За целта, те използват напреднала медицинска апаратура за ядрено-магнитен резонанс, в комбинация със специализиран компютърен алгоритъм. За обект на научното си изследване учените избират малки деца, произхождащи от семейства с минимум един член диагностициран с аутизъм.

Мозъкът изпраща сигнали за нередност още от люлката

По думите на Джоузеф Пайвън, ръководител на изследването, резултатите показват, че още в ранното си развитие човешкият мозък излъчва сигнали, предупреждаващи за някаква нередност. Това се случва много преди проявата на първите симптомите на заболяването. Колкото по-рано детето се изследва в адекватна лекарска среда, толкова по-бързо могат да се оборят всякакви съмнения и тревоги. При наличие на подходяща медицинска апаратура, рискът от аутизъм може да бъде изчислен при деца на възраст между 2 и 3 години.

До съвсем скоро учените бяха единодушни, че диагноза аутизъм не е възможно да бъде поставена на деца под една година, тъй като обичайните симптоми като странно поведение, изразяващо се в понижено общуване с околните, придържане към определени ритуали и повтаряне на действия, фиксиран поглед в една точка и др., стават забележими едва когато детето навърши 2-3 години.

Медицинска апаратура за ЯМР в комбинация с компютърен алгоритъм прави изненадващо откритие 

Учените от Университета в Нова Каролина са използвали ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), при който се сканира мозъка на деца между 6 и 12 месеца за да се провери неговия размер, повърхност и твърдост на кората. След това, получените данни се обработват от медицинска апаратура - компютърен софтуер с вградени алгоритми, настроени да изчисляват вероятността за риск, отчитайки роднинската връзка с човек, който носи същата диагноза. 

Екипът от учени открито заявява, че алгоритмите работят изключително точно. Доказателство за това е фактът, че диагнозата аутизъм е била потвърдена при 8 от 10 бебета, които програмата поставила в групата на застрашените. 

Подобни научни изследвания имат за цел да насочват учените в правилната посока към намиране и подобряване на добри подходи, способстващи за прецизния анализ и откриване симптомите на заболяването във възможно най-ранна възраст. Това дава шанс да се предприемат навременни мерки за третиране на детето по начин, който няма да го травмира, а би му помогнал да води пълноценен и спокоен живот.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: