Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Маслото от това растение подпомага производството на колаген, а той работи срещу бръчките
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:59 / 29.04.2024Коментари (0)1173
©
Маслото от таману идва от ядката на растението Calophyllum inophyllum, което е вечнозелено растение, понякога наричано маслена ядка, лаврово дърво, маствуд, плажен калофилум или бютилист. Традиционно маслото от това растение се използва при заболявания, свързани с косата и кожата.

Има малко изследвания в подкрепа на употребата му. Въпреки това няколко проучвания in vitro (епруветка) показват обещаващи ползи от маслото и изследванията за употребата на растението за лечение на кожни заболявания продължават да растат.

Понастоящем се смята, че маслото от таману има силни противовъзпалителни, антимикробни, антиоксидантни и заздравяващи рани свойства. Липсата на изследвания означава обаче, че и много от рисковете и страничните ефекти от употребата на маслото са неизвестни.

Някои изследвания показват, че маслото от таману има антибактериални качества, което може да го направи полезно при лечение на акне и други подобни състояния. Според in vitro проучване маслото от таману има висока антибактериална ефективност срещу бактериите, открити при кожни инфекции. Маслото също успява да се бори с различни кожни стафилококови инфекции.

Изследванията показват, че маслото от таману може да повиши производството на колаген в определени ситуации. Проучвания са установили, че маслото стимулира растежа на нови клетки и насърчава производството на гликозаминогликани – полизахариди, които помагат за създаването на колаген и еластин.

Колагенът е протеин, който е важен за здравето на кожата, костите, мускулите и тъканите. Осигурява структурна подкрепа, което означава, че помага за поддържане на стегнатостта и еластичността на кожата – предотвратявайки и в някои случаи намалявайки фините линии и бръчки.

Тъй като маслото от таману стимулира производството на колаген, то може да бъде полезно и при лечение на белези по кожата. Клетъчни и животински проучвания показват, че маслото от таману ускорява процеса на зарастване на рани. Данни от проучване показват, че е по-ефективно от витамин С по отношение на заздравяването на рани.

Маслото от таману съдържа калофилолид, мощна противовъзпалителна молекула, която според изследователите е толкова силна, колкото хидрокортизон (често срещан локален стероид, който намалява болката и възпалението). Поради тази причина то може да бъде полезно при лечение на възпалителни състояния като псориазис, екзема и розацея.

Маслото има мощни антиоксидантни свойства, което означава, че помага в борбата срещу свободните радикали и оксидативния стрес, процес в тялото, който може да причини увреждане на клетките, да ускори стареенето и да доведе до заболяване. Излагането на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето води до отделянето на свободни радикали, а антиоксидантите в такива масла помогат да се компенсират негативите. 

Изследванията също така показват, че маслото от таману абсорбира ултравиолетова светлина, което може да помогне за предотвратяване на увреждане от слънцето, пише puls.bg . Както антиоксидантните, така и UV-абсорбционните свойства на маслото предполагат, че може да даде известна защита от слънцето.

Най-честата употреба на маслото от таману е като добавена съставка в продукти за грижа за кожата, например овлажнители и кремове против стареене. Някои хора също експериментират с използването на маслото директно върху кожата си или смесено с носещо масло като кокосово.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: