Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Магнитна буря удря Земята днес и утре, ето как да се спасим
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:56 / 31.08.2019Коментари (0)404
©
Магнитна буря се очаква да удари Земята в последния ден на август, предупреди Центърът за прогнози на космическото време към Американската национална агенция за изследване на атмосферата и океаните. Причина за геомагнитното смущение е високоскоростен слънчев вятър. Прогнозата е за лека магнитна буря (G1). Геомагнитната атака ще започне вечерта на 31 август, когато планетарният индекс ще е със стойност 4 по 10-степенната скала, посочва Руската лаборатория за изследване на слънчевата активност към Института “Лебедев".

На 1 септември се очаква кулминацията на бурята. Индексът може да скочи до степен 5-6. Слабите геомагнитни бури се усещат предимно от хората с проблеми на сърдечно съдовата система, обясняват лекари. Възможни са сърдечни спазми, замаяност, главоболие и липса на концентрация. Смущенията в магнитното поле могат да въздействат и на хора с психични разстройства, както и на по-възрастните. При подобни ситуации понякога има и колебания в електроенергийната мрежа. Уязвими са и спътниците, осигуряващи навигационна информация.

Магнитните бури представляват навлизане на слънчеви частици в земната атмосфера. Те са изхвърлени от нагорещената повърхност на нашата звезда и са парченца слънчева лава. Понякога тези частици са донесени до земната атмосфера благодарение на слънчев вятър. Те предизвикват временни смущения в земната магнитосфера.

Как да се спасим

За по-голямата част от хората магнитната буря е стрес. В тези дни намалява производството на отговарящия за адаптацията хормон мелатонин и се увеличават хормоните на стреса - адреналин и кортизол. Статистиката сочи, че броят на хоспитализираните и тези, при които се засилват сърдечно-съдовите смущения, рязко нараства. Често се регистрират инфаркти и инсулти. Ето какво съветват специалистите, за да нямате проблеми:

- По време на магнитни бури не ставайте рязко от леглото, за да не ви се завърти главата или да изпаднете в безсъзнание. Особено опасно е за хората, които пият лекарства за хипертония.

- Постарайте се да не се стресирате допълнително и да не вземате важни решения.

- Няма нищо по-добро от чистия въздух и разходка в парка или сред природата.

- Най-важното в дните на магнитни бури е да не преяждате, което може да доведе до сърдечен пристъп. Сърцето и мозъкът може да се окажат без кислород заради това, че кръвта е преразпределена в полза на претъпкания стомах. 

- Намалете дневния прием на калории. 2000 калории на ден в менюто по време на слънчево изригване са напълно достатъчни.

- Лекарите препоръчват предимно лека храна и сокове от кисели плодове и зеленчуци. Включете в менюто варена риба, морски продукти, мляко. Препоръчват се и бобови култури - грах, леща, фасул. Незаменими са бананите. Съдържащият се калий и биологично активни вещества намаляват действието на адреналина върху психиката.

- Вземете си контрастен душ, като редувате топла и студена вода. За по-издръжливите се препоръчва директна студена баня. А ако разполагате със свободно време, отидете на минерална баня, на спа или сауна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: