Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Коста Цонев не бил на себе си след вестта за смъртта на Апостол Карамитев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:53 / 09.05.2024Коментари (0)948
©
Коста Цонев попита дали може да играе в доспехите на Апостол Карамитев в "Сватбите на Йоан-Асен“. Когато разбра за кончината на баща ми, започна да плаче. И плака целия ден, не можеше да се снима.“ Това каза Момчил Карамитев на прожекцията на документалния филм на Олег Ковачев за другия български сценичен и екранен колос - Коста Цонев. 

Самият наследник на Апостол Карамитев едва удържаше сълзите си. Споменът за срещата на двамата легендарни актьори на снимачната площадка на шедьовъра на Вили Цанков разплака и публиката от всички възрасти в залата.

В лентата "Обич за Коста“ за първи път са показани архивни записи от срещи на живо на знаменития актьор с публиката, от негови тв интервюта, както и кадри от златните филми, в които прави незабравими и до днес роли. Ицко Финци, който е бил дългогодишен колега с Коста Цонев в театър "София“, прикова вниманието на феновете на театъра и седмото изкуство с разказ за оригиналното хрумване, помогнало на времето на Цонев да обере овациите на публиката в пиеса на френски драматург. 

Коста Цонев освен "алчен за работа“ бил и много самокритичен. "Направо ме съсипа играта на Ицо Финци!“, оплаквал се Цонев. И когато вече мислел, че всичко е изгубено, изневиделица му хрумнало, че неговият персонаж, който си партнира с персонажа на Финци, ще бъде много по-зрелищен, ако в духа на епохата е с превръзка на носа заради сифилис. 

"И се получи! Бях спасен!“, радва се в лентата самият Цонев. По думите на много колеги на Коста Цонев приживе той е бил непримирим към бездарността в изкуството. 

"На едно събрание се изказа, че бездария получават роли, и го уволниха. Изпратиха го за няколко години в театъра в Перник“, спомня си кинокритикът Владимир Игнатовски.

Разчувства публиката и последната житейска спътница на великия актьор - Елена Цонева. Тя намери най-трогателните думи, за да опише взаимната им любов, духовната и битовата хармония помежду им. "Какво по-хубаво от това любимият човек да целуне ръката ти преди сън! И аз целувах ръката на Коста“, изрече просълзена вдовицата на българския Джеймс Бонд - Емил Боев, от екранизациите на шпионските романи на Богомил Райнов. Коста Цонев признава в свои тв интервюта, че като дете е мечтаел да стане диригент. Оттогава до края на дните си обожавал музиката.

"Вкъщи имахме четири изтъркани плочи. Аз ги пусках и дирижирах, качен на един стол. И плачех“, споделя актьорът легенда. А когато за първи път чул орган в катедрала, усещането му било ни повече, ни по малко за "полет в космоса“, видя "България Днес“.

Още по темата: общо новини по темата: 5524
20.05.2024 »
20.05.2024 »
20.05.2024 »
20.05.2024 »
20.05.2024 »
20.05.2024 »
предишна страница [ 1/921 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: