Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Компютърен експерт: Не можем да разчитаме на антивирусните програми, за да се защитим от хакерски атаки
Автор: Харитина Агопян 09:38 / 19.04.2024Коментари (0)822
©
Настройките на Windows предпазват от хакерски атаки по-надеждно от антивирусните програми на пазара. Това каза Александър Свердлов, експерт по киберсигурност, в “Денят на Фокус". С него коментирахме признанието на “Майкрософт", че е станала жертва на хакерски атаки от руска страна в последните дни.

“Бяха публикувани инструментите на хакерите, но проблемът не са руските хакери, а че настройките за защита на Windows системата не се ползват. Антивирусните програми не могат да предпазят потребителите. Те се заобикалят много лесно дори от български тийнейджъри", предупреди експертът.

Хората би следвало да използват настройките в операционната система Windows, за да се защитят от хакерски атаки, смята Свердлов. “Редовите потребители рядко са експерти, за да разбират от тези хиляди настройки. Банки, мобилни оператори и други големи компании обаче разполагат с човешки ресурс, за да въведат тези настройки. Защо купуват комерсиални продукти като антивирусните програми и да се надяват, че това ще предпази данните? Не знам", зададе въпрос Александър Свердлов.

“С инструменти за хакерски атаки разполагат големи държави по целия свят. Утре хакерите ще намерят други инструменти и вместо да се фокусираме върху инструмента на атаката, трябва да обърнем внимание на превенцията на хакерски атаки", смята експертът по киберсигурност.

Всяка софтуерна система има уязвимости. Хакерите ги използват, преди да се отстранят и това е постоянна игра на котка и мишка, отбеляза Свердлов. “Основната цел на тази атака от руски хакери е достъп до информация - една от ежедневните атаки, която се случват постоянно от всички държави. Тази атака не е по-специална от всички останали", отбеляза експертът.

“Всяка държава, която може да си позволи да наеме хакери, го прави. В този ред на мисли, всяка държава има нападателни и защитни хакерски цели. Секюрити компаниите в цял свят именуват хакерските групи по различни начини. Microsoft именува тези групи с имена на метали - защо - само Microsoft знае. Обикновеният потребител обаче не се интересува от името на хакерската група, а от това да защити данните си", отбеляза Свердлов.

“Цял живот работя в частния сектор и не съм взаимодействал с държавните служби в областта на киберсигурността. Частният сектор е по-ефективен. България не е световноизвестна с хакерски групи, а с крадене на картови данни, за съжаление", разясни още Александър Свердлов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: