Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Книги за маргинали приключенци и влюбени маргинали
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:27 / 30.07.2023Коментари (0)206
©
Книги за маргинали приключенци и влюбени маргинали, за това споделиха в рубриката "Дифтонг“ водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ по Радио "Фокус" Або и програмният директор Ива Дойчинова.

Дойчинова представи романа "37.2° сутринта" на Филип Джиан, който е модерен френски писател.

"Той е доста превеждан, тази негова книга е преведена в 17 страни. Има един много известен филм, направен по нея - "Бети блу". Става дума за любовна история между маргинали. Тази книга генерално е изключително поетична и красива, макар че нещата, които реално се случват в нея, биха могли да бъдат описани като тежки. Това е една от най-красивите любовни книги, които съм чела", обясни тя.

По думите й тази жена през цялото време воюва с оценките, които светът дава на нейния любим и на нея самата.

"Колкото тя полудява, толкова повече влюбен се чувства той и толкова повече става равен с нея. Ескалацията на тяхното криминогенно поведение непрекъснато нараства, а в същото време става ясно, че тя има психическо заболяване. Финалът на този роман е много силен, шокиращ, той е като шамар, но в същото време романтичен. Не знам как този автор успява да направи нещо толкова романтично, толкова ужасяващо и в крайна сметка душеспасяващо", добави програмният директор на Радио "Фокус".

Або разказа за българския роман "Чекмо".

"Книгата се казва така, защото това е прякорът на главния герой. Неговият дядо е бил дърводелец и са му викали Гошо Скрина. Неговият внук получава по-миниатюрната версия на неговия прякор - Чекмеджето, но на галено - Чекмо. Този Чекмо е едно немирно дете през 70-те. Започва да ходи по спортни училища, редовно го изключват от всяко едно. Прави всякакви бели и пакости, които варират от най-детски и невинни до все по-сериозни провинения. Създава си образа на един маргинал. Когато настъпват промените, той започва да се занимава с мека криминална дейност и започва да пътува по света", уточни той. 

Водещият изтъкна, че Чекмо е реален човек, но не е авторът Момчил Николов, а е негов познат, който разказва всички тези истории, които са истински. "В края на книгата, той се озовава в Нова Зеландия, където му се случва травмиращ инцидент. Той започва да се вайка как на 25 години може да му се случи такова нещо. Книгата свършва с отворен край".

Миналата година е излязло продължението "Чекмо 2". "В тази книга човек може да съпреживее времето на промените и да види, че животът е отворен за всички нас и има какво да се открие в този свят. Чекмо е Том Сойер от балкански преходен период", поясни още Або.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Намерено е тяло на мъж край Стара Загора, има задържан
Катастрофа с президента на Иран
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: