Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Книгата, която всяка жена трябва да прочете, ако иска да развие себе си
Автор: Або 12:04 / 11.09.2023Коментари (0)258
© Фокус
Всяка жена, която иска да развие себе си, би могла да се окуражи от книгата на Шерил Сандбърг. Когато аз я четох, тотално припознах проблемите, които съм имала като жена, която се развива кариерно. Това каза програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг" в предаването "Един ден по шосето" на Радио "Фокус".

Книгата "Реши се. Жените, работата и волята за лидерство" е издадена през 2010 и излиза на български през 2012 г.  

Шерил Сандбърг е главен оперативен директор на "Фейсбук" до 2022 г. а преди това е била вицепрезидент на глобалните онлайн продажби и операции на "Гугъл". Авторът говори за двете страни на проблема с кариерното израстване на жените.

"Единият е прословутият стъклен таван, до който жените в Америка достигат. 50% от завършилите висши учебни заведения са жени, но едва 18% от тях достигат до високите позиции на властта или в бизнеса в Америка. В България нещата са добри и Шерил дори я дава като пример", отбеляза Ива Дойчинова.  

"Реши се" тя описа като книга за всички жени, които искат да се осмелят. "Един от големите проблеми на жената е, че тя не се осмелява. Примерът на Шерил е за масата – мъжете винаги сядат на първите места, най-близко до СЕО, а жените са или накрая, или на втория ред. Те го избират. Тя казва: "Вие го изберете – изберете кое е кокошката или яйцето". Кокошката е стъкленият таван, условията, нагласите, но всъщност яйцето най-вероятно сте самата вие, когато вие не си вярвате и смятате, че на жената е отреден вторият ред", разказа Ива Дойчинова.  

Вторият много важен момент според Шерил Сандбърг е подкрепата от човека до теб в личен план, посочи тя. "Вторият много важен разговор е разговорът с мъжа ти и да му обясниш, че съвместяването на домашната работа и кариерното израстване е нещо много важно за една щастлива двойка." 

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи "Първата адвокатка на Бомбай" на Суджата Маси. Тя показва отношението на индийците и религията към жените.  

Действието в книгата все развива в началото на ХХ век, в две успоредни сюжетни линии – през 1914 и през 1921 г. "Това е криминална история в ядрото си, но има много повече заложено в повествованието. Парвин Мистри е дъщеря на много влиятелен адвокат в Бомбай. Тя е амбициозна, иска да напредне в кариерата си, не иска просто да бъде съпруга и домакиня, както се е очаквало от жените по това време. С много връзки и подкрепата на баща си тя успява да си намери място във Факултета по право в местния университет, което не се харесва на нейните състудентски, на приятелките й, и тя става социално низвергната. В ранната история тя се среща с нейния любовник Кир Содавала, който изповядва този патриархат, на който се очаква тя да се подчини", разказа Або.  

Парвин Мистри става първата жена адвокат в Бомбай. "Хората обаче не искат да й се доверят, включително и баща й – използва я като администратор. Поверен й е случаят със смъртта на един местен мюсюлманин – Омар Фарид, който оставя три вдовици, и наследството му трябва да бъде разделено между трите. Когато тя разглежда документите, вижда някои нередности там и се усъмнява, че нещо не е наред с това наследство. Местните власти трябва да разследват случая, но религията на трите вдовици не им позволява те да разговарят с мъже. Когато започва да разследва това престъпление, се връща и към спомените от живота си с Кир. В крайна сметка случаят се разрешава и в следващите книги Парвин върви по следващи случаи малко като Мис Марпъл – нещо като индийската Мис Марпъл", разказа Або.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: