Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Клетнън - скривалище в гардероба?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:42 / 08.01.2024Коментари (0)521
©
Илюстративна снимка
"Това е тайникът… местенцето, където някои от подрастващите момчета са имали късмета да бъдат спасени". Това сподели в предаването "Туризмът на Фокус" с Ася Александрова родопчанинът Филип Синапов. 26-годишният народен изпълнител, творец и преподавател направи със собствени средства единствената по рода си в България Фолклорна къща "Гърнатскине конаци", която представлява интерактивен музей. В него той съхранява традициите на своите предци. Ще я откриете в момчилградското село Балабаново. 

Кажете ни първо по чий модел е направена къщата? Как успяхте да постигнете автентичния й родопски вид?

Архитектурата й датира за края на XIX век, и в случая съм използвал отделни орнаменти и функционалност на три пъти прадядо ми Калехан Кехая, чиято къща се намира в махала “Аптовте" на село Гърнати, от където са моите корени. Именно тази архитектура пренесох в своята къща, която, макар строена в днешния XXI век през 2021 г., тя има изцяло вида и типичните родопски еркери, както и тиклен покрив.

А защо избрахте с. Балабаново?

Къщата се намира във вилно селище “Север" над Балабаново и това е най-новата вилна зона за област Кърджали. Именно тук би било най-удачно и удобно за бъдещите посетители, които я посещават, за всички родители, които водят децата си на уроци по занаяти и музикални дисциплини при мен. И именно това е местенцето, което обединява всичко в едно, така да се изразя.

Ще ни кажете ли какво е събрала вашата къща? Какво може да бъде видяно в нея?

Тук може да бъде всичко що е фолклор. Отделно от това, всеки един от предметите е действащ, всяка част от интериора е използваема, и всяко нещо е в бита, културата на нашите предци. Цялостните възстановки, които започнах още от началото на това лято показвах различни земеделски дейности, различни дейности от културата, която представлява в занаятите, например. Защото навиването на кросно и вдяването му в нитите е една от стъпките да се стигне до готовата тъкан. Другото което е, стрижбата на овцевъдите, която е в началото на пролетта пък е еталонният момент от това да могат бъдещите терзии и тъкачи за идния сезон да имат своята вълна или основният материал, от който да изработват бъдещите произведения за идната година.

Вие съхранявате най-интересните обичаи и традиции и разказвате за тях. Какво е  клетнън?

Това е тайникът или зимник още се нарича в превод. Една тайна стая, която в голюмана одая или голямата стая на втория етаж, още от далечните векове на робството е запазено това. Защото именно на 2 февруари, познат като Петльов в нашите традиции, са минавали бейовете, за да събират малките момченца за еничари в Османската империя. Именно този клекнън е било местенцето, където някои от подрастващите момчета са имали късмета да бъдат спасени. Отделно от това, знаете, че много често се е безчинствало с момите по време на хайдутството и партизанството. Тоест, това си е било винаги тайно скривалище, при което нито един паша или бей не може да заподозре, че самите мусандри, или мусандрите са старинните гардеробни системи на родопската къща, е замаскирано така, че никой не може да предположи , че навътре се крие една голяма стая.

Скривалище в гардероба?

Отделно, да, там се помещава цялата зимнина на даденото семейство.

Цялото интервю с Филип Синапов може да чуете в звуковия файл.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: