Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Китайка пише дисертация за българския политически живот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:14 / 29.08.2022Коментари (0)210
© Нова нюз
Китайката Ю Сиян Лин с българско име Валентина учи политически науки в Англия и в момента пише дисертация за българския политичеси живот у нас. Пред Нова телевизия тя говори за себе си, как вижда политическата ситуация в страната ни, има ли прилики и разлики в политическата система между България и Китай и какво поражда напрежението между Китай и Тайван.   

Тя е от малко градче в югоизточната част на Китай. След гимназия отива в университет в Пекин, където е учила български език. После продължава образованието си в Англия. Сега е докторант в Университет Бирмингам и пише дистертация за българския политически живот.

"Виждам една битка между промяната и стабилността. И затова непрекъснато има много предсрочни избори". Тя определи като "много идеално", ако ГЕРБ и ПП могат да работят заедно. "Защото и в ГЕРБ, и в ПП има капацитет, има хора, които имат знания как да управляват държава. Но по някакъв начин това ще е много сложно да стане".

Ю Сиян Лин коментира и проучванията, според които ИТН, получили втори резултат в последните избори, сега трудно ще могат да влязат в парламента. "Когато е нова партия, може да критикува други партии.  Но когато поема отговорност за управление, тогава ще е много по-сложно".

Китайката открои факта за появяването на много нови партии у нас. "За всички нови избори има нова партия – това е много интересен феномен. Не  е толкова трудно един човек да създаде партия. Не е толкова трудно тази нова партия да влиза в парламента. Даже не е невъзможно тази нова партия да спечели избори. Защото системата позволява. И ако една партия има един харизматичен лидер и много акцентира върху антикорупцията, на хората ще им хареса. В България системата е такава, че всеки гражданин може да гласува. Оттук вече въпрос какво мотивира един човек да гласува".

А каква е разликата в системата между България и Китай?

"В България начинът да сменим правителството е чрез избори, а в Китай системата подбира най-подходящият човек в политиката. Тогава, ако има корупция, това ще е провал на цялата система".

На въпрос дали в Китай са възможни като похват за компрометиране на противника любовни афери и снимки от спалнята например, тя отговори: "Мисля, че в Китай може, но има информационен контрол. Това е като в едно семейство – родителите искат да защитават децата си да не четат различните информации, които не са доказани".

А за напрежението между Тайван и Китай обясни: "Там ситуацията е като тук в България и Македония. Мисля, че е изкуствено създаден конфликт. Сега между Тайван и Китай има много икономически и образователен обмен, животът върви нормално".

У нас Ю Сиян Лин обича да пътува с БДЖ, защото има непринудени срещи. Планът ѝ е да завърши в Англия и след това ще мисли как ще продължи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: