Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Китайка пише дисертация за българския политически живот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:14 / 29.08.2022Коментари (0)211
© Нова нюз
Китайката Ю Сиян Лин с българско име Валентина учи политически науки в Англия и в момента пише дисертация за българския политичеси живот у нас. Пред Нова телевизия тя говори за себе си, как вижда политическата ситуация в страната ни, има ли прилики и разлики в политическата система между България и Китай и какво поражда напрежението между Китай и Тайван.   

Тя е от малко градче в югоизточната част на Китай. След гимназия отива в университет в Пекин, където е учила български език. После продължава образованието си в Англия. Сега е докторант в Университет Бирмингам и пише дистертация за българския политически живот.

"Виждам една битка между промяната и стабилността. И затова непрекъснато има много предсрочни избори". Тя определи като "много идеално", ако ГЕРБ и ПП могат да работят заедно. "Защото и в ГЕРБ, и в ПП има капацитет, има хора, които имат знания как да управляват държава. Но по някакъв начин това ще е много сложно да стане".

Ю Сиян Лин коментира и проучванията, според които ИТН, получили втори резултат в последните избори, сега трудно ще могат да влязат в парламента. "Когато е нова партия, може да критикува други партии.  Но когато поема отговорност за управление, тогава ще е много по-сложно".

Китайката открои факта за появяването на много нови партии у нас. "За всички нови избори има нова партия – това е много интересен феномен. Не  е толкова трудно един човек да създаде партия. Не е толкова трудно тази нова партия да влиза в парламента. Даже не е невъзможно тази нова партия да спечели избори. Защото системата позволява. И ако една партия има един харизматичен лидер и много акцентира върху антикорупцията, на хората ще им хареса. В България системата е такава, че всеки гражданин може да гласува. Оттук вече въпрос какво мотивира един човек да гласува".

А каква е разликата в системата между България и Китай?

"В България начинът да сменим правителството е чрез избори, а в Китай системата подбира най-подходящият човек в политиката. Тогава, ако има корупция, това ще е провал на цялата система".

На въпрос дали в Китай са възможни като похват за компрометиране на противника любовни афери и снимки от спалнята например, тя отговори: "Мисля, че в Китай може, но има информационен контрол. Това е като в едно семейство – родителите искат да защитават децата си да не четат различните информации, които не са доказани".

А за напрежението между Тайван и Китай обясни: "Там ситуацията е като тук в България и Македония. Мисля, че е изкуствено създаден конфликт. Сега между Тайван и Китай има много икономически и образователен обмен, животът върви нормално".

У нас Ю Сиян Лин обича да пътува с БДЖ, защото има непринудени срещи. Планът ѝ е да завърши в Англия и след това ще мисли как ще продължи.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: