ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кисело мляко или кефир, кое е по-полезно? | ||||||
| ||||||
Първо, това е вкусът. Кефирът е кисела напитка, понякога може да бъде леко газирана към края на срока на годност, докато киселото мляко най-често има плътна консистенция с деликатен вкус. Второ, въпреки факта, че и двата ферментирали млечни продукта се произвеждат от мляко по един и същ начин, чрез ферментация, самият процес е различен. В киселото мляко протича само млечно-кисела ферментация, докато в кефира, поради наличието на естествени дрожди, към млечно-кисела ферментация се добавя алкохолна ферментация. Трето, разликата е в стартера. За кефир се използва закваска от кефирни зърна, която съдържа няколко десетки млечни бацили. Те са в състояние да се установят по стените на червата, добре възстановявайки микрофлората. Ето защо кефирът често се предписва като лекарство след инфекции и употреба на антибиотици. В киселото мляко се добавят само два вида бактерии: български бацил и термофилен стрептокок. Веднъж попаднали в тялото, те преминават през червата, премахвайки токсините заедно с тях. Така че, ако трябва бързо и цялостно да се прочистите от вредните токсини, трябва да дадете предпочитание на киселото мляко. Няма ясен отговор на въпроса кое е по-здравословно за организма кефирът или киселото мляко. Тук всеки решава за себе си. Днес можете да видите широка гама от ферментирали млечни продукти на рафтовете на магазините. И в цялото това разнообразие понякога е трудно да се намери наистина висококачествен продукт. Първо погледнете етикета и прочетете съставките. Броят на живите полезни бактерии в истинското кисело мляко и кефир трябва да бъде най-малко 107 CFU (образуващи колонии единици от млечнокисели бактерии) на 1 грам. на продукта през целия му срок на годност. Брой дрожди CFU в 1 g. кефирът трябва да бъде най-малко 104 CFU/g. В кефира трябва да има най-малко 3 грама продукт, а в киселото мляко - 3,2 грама. В същото време масовата част на мазнините в продуктите може да бъде различна - от 0,1 до 10%. Срокът на годност косвено показва и натуралността на продукта: срокът на годност на натуралното кисело мляко и кефира е не повече от 2 седмици при температура tо= 4±2оС. Доказано е, че при консумация само на 200гр. ферментирали млечни продукти на ден, защитните функции на организма срещу вируси и инфекции се повишават значително. Добре е ежедневната диета да включва няколко различни напитки. Например, киселото мляко е чудесно за закуска или като лека закуска през деня, докато кефирът е най-добър за вечеря. Те могат да се консумират както в чист вид, така и с различни добавки. Кефирът върви добре с пресни зеленчуци, особено със зелени, а киселото мляко – със сушени плодове, мюсли, зърнени храни и ядки. Също така, ферментиралите млечни продукти са добро допълнение към ястия от зърнени култури: каша, трици. В тази комбинация те засилват процесите на очистване на организма от вредни вещества. Но не трябва да използвате ферментирало мляко с немлечни протеини, тъй като те не взаимодействат помежду си по никакъв начин. Затова е по-добре да избягвате комбинирането на кефир и кисело мляко с яйца, риба, морски дарове и месо. Освен това кефирът и киселото мляко се използват все по-често за приготвяне на десерти и като основа за салатни сосове. Такива ястия се отличават с оригинален вкус и лекота. |
Още по темата: | общо новини по темата: 1728 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/288 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Д-р Любенова от Благоевград се размина на косъм от огромна трагедия
09:16 / 04.10.2024
Втората статуя от Хераклея Синтика разкри голяма загадка
18:09 / 03.10.2024
Панаир на науката и технологиите в Благоевград
14:24 / 03.10.2024
Джевдет Чакъров: Ще предложим отмяна на изборите!
13:24 / 03.10.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg
©2009 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Blagoevgrad24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Blagoevgrad24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Blagoevgrad24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: