Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Кето диетите и полезни ли са те за организма?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:32 / 12.11.2022Коментари (0)262
©
На теория нисковъглехидратните диети са добри за тялото, но на практика не е съвсем така. Защото всяка диета, която изключва плодове и зеленчуци, крие рискове

Кетогенните диети или по-кратко кето диети нашумяха много през последните години. Те обещават чудеса: бързо отслабване и понякога – решаване на здравословните проблеми. Дали е така?

Кето диетите представляват ниско въглехидратен хранителен режим с високо съдържание на мазнини и умерено присъствие на белтъци. При това хранене източниците на глюкоза (основна енергийна молекула) липсват и ролята им се замества от кетоните. Лесно можем да предизвикаме кетоза като напълно спрем храната за около денонощие. През това време тялото изчерпва запасите от въглехидрати и започва си да набавя енергия, изгаряйки мазнини. При този процес в черния дроб се синтезират особен вид органични вещества, които захранват клетките с енергия - кетони. Кетозата е естествено биохимично състояние на организма, което му позволява да се храни при почти пълно отсъствие на въглехидрати в менюто. Когато се предизвиква "по поръчка“ обаче, тя може да носи както ползи, така и рискове.

Ако желаем с кето диета да свалим килограми, е нужно да включим храна с достатъчно мазнини и минимално количество захари. Тогава изгарянето на мазнини се пренася и върху натрупаните в тялото резерви, което води до отслабване. Кето диетата изключва продукти, съдържащи брашно и захар, но също така и ценните за организма със своите фибри, ензими и витамини плодове, зърнени продукти и високоскорбялни зеленчуци. Вместо плодове и зеленчуци най-често се препоръчват мазни меса, както и чисти масла, пълномаслени млечни продукти, ядки, зеленолистни зеленчуци и други нисковъглехидратни продукти. При класическата кето диета 75% от енергията идва от мазнини, 20% от белтъци и само 5% от захари. Фибрите са изключени. За привържениците на кето диетата фибрите практически нямат енергийна стойност.

Съществуват множество варианти на кето диети, в зависимост дали целта е лечение, чисто отслабване или промяна в телесния състав на фона на физическо натоварване. Най-важното, за което трябва да се следи, е да не се надвиши количеството на въглехидратите, което бързо би извадило тялото от състояние на кетоза. Има вегетариански и дори вегански кето диети. При тях се набляга на ядки, семена, студено пресовани растителни масла, авокадо и нискоскорбялни зеленчуци като зеле, броколи, краставици, карфиол и др.

За съжаление, много диетолози, форуми, фейсбук групи препоръчват кето диети с цел отслабване, но не обясняват ясно механизма на кетонното хранене, нито описват подробно продуктите, които трябва да бъдат включени в режима. При подбора на храната хората често не следят баланса между мазнини и белтъци, както и количеството минерали и витамини. Понякога прекаляват с хидрогенираните мазнини и колбасите от магазина, съдържащи захар и токсични консерванти, хранят се еднообразно, пренебрегвайки зеленчуците и другите богати на фибри продукти. Такова хранене дори да намали теглото, със сигурност не прави човека по-здрав. Както казахме, фибрите, като сложни въглехидрати, са изключени от кето диетите. Но всички знаем, че здравето ни и нашият имунитет зависят от фибрите. Д-р Уил Булсевиц, чиято книга "Заредете тялото с фибри“ вече е преведена на много езици в милионен тираж нарича фибрите "тигрите на нашия имунитет“. Фибрите, които се съдържат в плодовете и зеленчуците са сложни въглехидрати и са храна за полезните бактерии в чревния микробиом – там, където се създават имунните клетки.

Кето диетата може да донесе и ползи, когато се провежда правилно, показват научни изследвания. Тя намалява апетита и нивата на глюкоза и инсулин в кръвта, дехидратира тялото и предизвиква бързо отслабване. Подходяща е при неврологични заболявания – за контрол върху симптомите на епилепсията, болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Може да повлияе благоприятно затлъстяването, високото кръвно, захарния диабет и предхождащите го състояния. Кето диетата понякога забавя растежа на туморите и може да регулира хормоналния дисбаланс.

Съществуват обаче редица състояния, при които кето диетите могат да навредят и затова трябва да се избягват. Такива са диабет на инсулин, тежки хронични заболявания на черния дроб, панкреаса и бъбреците, склонност към образуване на камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища. Диетата също не се препоръчва при деца, хора с ниско телесно тегло, бременни и кърмачки. Неправилният подбор на храните може да доведе до сгъстяване на кръвта и повишаване нивата на холестерола, триглицеридите и пикочната киселина. Това увеличава риска от съдови тромбози, които водят до инфаркт или инсулт. Подкиселяването на урината от своя страна може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Нисковъглехидратните диети нерядко водят и до токсична ферментация в дебелото черво и запек, именно поради липсата на фибри.

Понякога кето диетата може да предизвика неприятни усещания. Това често се случва в началото, когато рязката промяната в храненето води до отклонение във водно-солевия баланс. Усещанията се описват като кето грип и включват главоболие, отпадналост, гадене, замъгляване на съзнанието и безсъние. Тези симптоми могат да се избегнат, ако кето диетата започне след преходен период или ако се приемат повече течности с минерали под формата на бульони.

Когато решим, че е дошъл краят на кето диетата и отново започнем да включваме захари в менюто, метаболизмът рязко се променя. Апетитът се засилва, а тялото започва активно да усвоява захарите и да ги трансформира в мазнини, което често се проявява като йо-йо ефект.

Според много специалисти кето диетите трябва да се препоръчват индивидуално, според конкретното здравословно състояние. Нисковъглехидратното хранене задейства резервни биохимични механизми, заложени от природата с цел оцеляване, но не е подходящо за дълги периоди, тъй като лишава човека от типичните за него като биологичен вид ценни хранителни продукти – плодове и зеленчуци.

Разтоварителният режим с плодове и чай, или омекотеното гладуване, което прилагаме в нашата клиника, също води до отслабване и има оздравителен ефект, но без да носи характерните за кетогенните диети рискове. Този режим е своеобразен преход към природосъобразно хранене с прием на разнообразни цялостни растителни продукти. Това е начин да се запази намаленото тегло и да се избегне йо йо ефекта. И най-важното – с него се постига истинско здраве, по-добри жизнени показатели.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: