Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво слага българинът на трапезата си, предвид покачващите се цени?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:02 / 01.02.2025Коментари (0)768
© NOVA
Какво слага българинът на трапезата си, предвид покачващите се цени? Статистиката сочи, че месото по пазарите не само не поскъпва, а дори и поевтинява. За сметка на това цената на зеленчуците и плодовете сериозно се увеличава.

Ясен Йорданов повече обича да си хапва месо и затова да го купи се грижи той.

"Зеленчуци специално не, защото рядко пазарувам. Жената пазарува повече зеленчуци", разказва той пред NOVA.

При месото той не е забелязал голямо поскъпване. "Там, тези дотации, дето се дават на фермерите, на животновъдите. Може би това има някакво значение. Не знам. Доколкото знам по-голямата част се внася от държави отвън. Според мен такова голямо животновъдство в България нямаме", смята Ясен.

Не произвеждаме и цитрусови плодове, но при тях Страхил Пешев е забелязал, че цените растат. "Бананите бяха преди 1,90 лева някъде. След това ги гледаш – 3-4 лева. Всеки ден се вдигат цените", посочва той.

Затова търсим онзи вариант, който най-често избират пенсионерите и болните хора, които трябва да спазват някаква диета – социалната кухня. 

"Купонът по принцип на пенсионерите е 5 лева на ден – имат право на първо, второ и трето. Могат да си поръчат примерно три порции ама те трябва да бъдат с 3 супи, 3 втори ястия и 3 десерта", казва главният майстор-готвач в стол Вера Кирилова.

И така за скромните 15 лева могат да се нахранят обилно трима души. И докато цената на купона е фиксирана, тази на свободния пазар, особено при зеленчуците - расте. Главният майстор – готвач Вера Кирилова ни помага да сметнем една порция супа. В нея свинското месо е 35 грама на порция.

"Продуктите са лук, домати, застройката с кисело мляко, с яйца и брашно. Това са продуктите в супата със свинско месо", споделя тя.

От всички само месото задържа цена, а останалото – поскъпнало. Най-много обаче е скочила цената на прясното зеле, а на някои пазари то за кратко дори липсваше.

"Във Враца не е имало този проблем и си пазарувахме. Но и ние си слагаме кисело зеле. Седем зелки ти стигат за целия сезон. За сармички и някакви други неща", отбелязва Ясен.

Вариант да се компенсира поскъпването е да се комбинира с порция пилешко като гарнитура, защото то е поевтиняло, а по рецепта може да се добави друг зеленчук по рецепта. "Моркови. По 10 грама ли се пада зелето? Общо порцията с пилешката пържола трябва да е 250 грама", добавя Вера.

Според главния майстор-готвач и вкъщи е важно да се следят промоции. 

"Доста по-скъпо е. Гледаме брошурата всеки път, промоцията, която има. Много са скъпи зеленчуците по магазините", казва още тя.

Още по темата: общо новини по темата: 485
13.02.2025 »
13.02.2025 »
13.02.2025 »
13.02.2025 »
13.02.2025 »
13.02.2025 »
предишна страница [ 1/81 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2025 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Телефоните в България пропищяха - сигнал от президента
Световна черна хроника
Катастрофи в Русе
Туризъм
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: