Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво не трябва да пържите в тефлонов тиган
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:37 / 30.05.2024Коментари (0)920
©
Всяка домакиня има поне един тиган с незалепващо покритие в арсенала си от кухненска посуда. Много хора считат тигана с незалепващо покритие за универсален, защото благодарение на него можете да готвите храна, без да се притеснявате, че ще започне да залепва. 

Не всички храни обаче са подходящи за пържене в съд с такава повърхност. Затова всяка домакиня, която го използва, трябва да знае какво не трябва да се пържи в него и защо. Списъкът със забранените храни включва масло, маргарин, месо с дебел слой мазнина, доматен сос, маринати на базата на оцет, захар и карамел.

Какво трябва да знаете за тигана с незалепващо покритие? Незалепващото покритие се отличава със своята функционалност и лекота на поддръжка. То обаче има сериозен недостатък - при силно нагряване започва да губи свойствата си. Например, ако оставите тиган с незалепващо покритие на огъня без храна, той ще се повреди. Това важи и за някои продукти, защото при приготвянето им температурата е висока. 

Какво не трябва да пържите в тиган с незалепващо покритие? 

Масло и маргарин - пърженето в тиган с незалепващо покритие с масло или маргарин може да причини проблеми. Тези храни започват да горят при относително ниски температури, което може да доведе до неприятни миризми и вкусове. Освен това остатъците от изгоряло масло могат да повредят незалепващото покритие, намалявайки експлоатационния му живот. 

Месо с дебел слой мазнина - месата като бекон или тлъсто свинско се приготвят по-добре в други видове тигани. При пържене мазнината генерира много топлина и може да достигне температури, по-високи от допустимите за незалепващи покрития. Това води до увреждане на покритието и влошаване на незалепващите му свойства. 

Доматени сосове - незалепващото покритие не е устойчиво на продължително излагане на киселини. Киселинните сосове, като например доматен сос, могат да "разрушат" покритието с течение на времето, причинявайки преждевременното му износване. В допълнение, киселината може да взаимодейства с незалепващото покритие, което не само влошава свойствата му, но също така може да бъде опасно за здравето. 

Маринати на базата на оцет - храните, мариновани в оцет или лимонов сок, също не трябва да се готвят в този тип тигани. Киселинните маринати могат да корозират покритието, намалявайки неговата ефективност и устойчивост. Освен това високите температури в комбинация с киселина могат да доведат до отделяне на вредни вещества от покритието.

Захар и карамел - готвенето на карамел или храни с високо съдържание на захар също не се препоръчва. Захарта се топи при нагряване и достига много високи температури, които могат да повредят покритието. Освен това карамелът се почиства трудно, а остатъците от захар могат да оставят трайни петна и драскотини по повърхността, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: