Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как законите за експлоатация на Космоса помагат на икономиката на Земята?
Автор: Георги Иванов 11:18 / 08.04.2024Коментари (0)792
©
Космическото замърсяване е екзистенциална опасност. Животът ни зависи от комуникацията в Космоса, ако тя изчезне, изчезва Интернет, плащането с банкови карти и още десетки дигитални услуги, подчерта Венцислав Крумов, адвокат и астрофотограф в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". Той гостува по повод предложението на ЕК за първия в света Закон за Космоса.

"Досега не съществува всеобхватна регулация кой, как и какво би правил в Космоса. Някои големи участници започват да се саморегулират - например уеднаквяване на стандарти за компаниите, които искат да работят в Космоса от страна на ЕС. От гледна точна на астрономията това е плюс - това, че се пускат масово десетки спътници. Науката ще започне обаче да става невъзможна, ако тяхната работа не се регулира", поясни експертът.

По думите му тези обекти трябва да отразяват по-малко светлина, за да не пречат на работата на учените от Земята. "Икономиката зависи от космическите комуникации. Хора ще остават без препитание и без жилище, ако тези комуникации се блокират - затова регулациите са важни, докато е време, т.е. сега", каза още Крумов.

"В момента регулациите на Космоса са нужни, защото там е Дивия Запад. Съществува някакво регулиране - конвенцията на ООН от 1967 г. Документът обаче е утопичен - че ресурсите му принадлежат на всички. Това е много хубаво, но ако това работеше, щяхме да го прилагаме на Земята. Когато има ограничени ресурси, винаги има конкуренция. Основната дума за бъдещето на Космоса е надпревара, да не казвам по-силна дума", каза още той.

"НАСА наскоро прати нов апарат на Луната, но постоянно и Япония, Индия, Китай пращат там своя техника, като изследването й е подготовка за усвояването на спътника на Земята. “Всички търсят там хелий 3 - елемент, който идва от слънчевия вятър. Това е най-перспективното бъдещо гориво за усвояването на Луната, сравним с петрола на Земята. Ако намерим вода там, ще си спестим необходимостта да влачим вода от Земята. Тя се ползва и за гориво", добави Крумов.

"ЕК излага обосновка за регулации на Космоса и там никой още не говори за военно завладяване. ЕК обаче нескрито споменава необходимостта да се защити инфраструктурата на европейските държави в Космоса, включително, ако се наложи, с военни средства", подчерта астрофотографът и юрист.

На 8 април от 19 ч в "София Тех Парк" се провеждат лекции на тема Космоса, обединени в събитието "Ало, Слънце". Доц. Камен Козарев, специалист по слънчева астрономия, ще изнесе лекция, както и проф. Диана Гергова, археолог.

Тя ще разгледа как цивилизациите са реагирали на слънчеви затъмнения през годините. Слънчевото затъмнение днес ще се наблюдава добре от Мексико, в Тексас - над 4 мин ще бъде то, рекордно време. По една голяма дълга ще могат да видят тоталната фаза на затъмнението, а частично ще се наблюдава в Северна Америка. Затъмнението е единствената ни възможност да изследваме слънчевата корона, подчерта събеседникът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: