
ЗАРЕЖДАНЕ...
Как да разпознаем фалшивото масло от истинското | ||||||
| ||||||
Какво трябва да знаем за състава на кравето масло? Добавянето на растителни мазнини към кравето масло е незаконно и би следвало производителите да носят отговорност за подобна постъпка. Храните, които са наречени краве масло, но съдържат палмово или друг вид растително масло, са фалшиви. Ползи от истинското краве масло Що се отнася до ефекта от истинското краве масло, той наистина е благоприятен върху нашето здраве. Оказва положително влияние върху зрението, състоянието на кожата и концентрацията. Освен това, маслото подкрепя централната ни нервна система и поради тази причина е добре редовно да го включваме в менюто си. Как бързо и лесно да различим истинското масло? Съгласни сме с това, че няма как да видим под опаковката какво се крие – дали е фалшификат или е истински продукт, но все пак има няколко неща, които е добре да следим. Четете внимателно етикета Най-напред трябва да четем много внимателно съставките. Помнете, че истинското масло се произвежда само от краве мляко. Ако в състава са включени и други растителни мазнини, като палмово, фъстъчено или кокосово масло, това не е краве масло, а евтин аналог. Цената може да е показател Не купувайте масло, което е със съмнително ниска цена. Трябва да се знае, че маслото, произведено от натурално мляко, няма как да е евтино. Изисквайте информация при покупка на рязано масло Ако продавачът реже маслото от голямо парче, задължително го помолете да прочетете етикета на продукта. Огледайте консистенцията Тя трябва да е еднаква, без петна или ивици. Когато се разреже, трябва да блести много ярко. Как да проверите дали маслото е фалшиво в домашни условия? След като вече сте закупили маслото и сте се прибрали у дома, може да продължите с вашия тест. Вид и текстура при стайна температура Истинското краве масло е твърдо на допир и при стайна температура няма да изцапа опаковката, когато я отворите. То не полепва по нея. Цветът му е светложълт или жълт, но с деликатна млечна миризма, без никакви неприятни вкусове. Истинското масло може да се помирише и през опаковката. Усещане в устата Когато го сложите в устата, истинското масло се топи и не оставя мазна обвивка на езика или небцето. Ако оставите маслото на стайна температура и по повърхността му се появят капки влага, бъдете сигурни, че е фалшиво. Тест със загряване в тиган Загрейте маслото в тиган. Истинското масло веднага започва да цвърчи, образувайки лека пяна и оставяйки апетитен аромат. Палмовата мазнина също ще се разтопи, но тези характерни белези няма да са налице. Тест с гореща вода Поставете парче масло в гореща вода. Истинският млечен продукт ще се стопи на повърхността, като се превърне в полупрозрачна локва. Фалшивото масло ще образува дебел и плътен слой. Ако разбъркате водата, истинското масло ще се разтвори, докато фалшивият продукт ще се разпадне на парченца, оставяйки водата бистра. Тест със замразяване Когато замразите бучка масло за три часа, ако е истински продукт, то ще стане много твърдо и при опит да го отрежете, ще се отчупи на парчета или ще се рони. Палмовото масло, дори замразено, ще може да се маже. Тест с водка или спирт Предлагаме ви още един тест, който е много лесен. Потопете малко от продукта във водка или спирт. Ако продуктът е менте, водката или спиртът ще добият жълтеникав или оранжев цвят. Това се дължи на оцветителите, които се съдържат във фалшивите продукти. Надяваме се с тези съвети, които споделихме с вас, да успявате лесно да се ориентирате кой продукт е произведен от натурално краве мляко и в кой са добавени растителни мазнини. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg