Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да посрещнем Новата година с пълен джоб?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:16 / 19.12.2022Коментари (0)191
©
Наближава голямото пазаруване, когато ще трябва да си набавим всичко необходимо за празничната трапеза. В разгара си е и времето за избиране на коледните подаръци за близки и приятели, а заедно с това и за обмисляне на разходите ни. Поскъпването на стоките безспорно ще се отрази на избора и на количеството покупки, които ще направим тази Коледа. Как обаче да ограничим оптимално празничните разходи така че хем да зарадваме близките си, хем и портмонето ни да не остане празно, вижте в следващите редове. Как да сключите семеен пакт за "ненужни подаръци“ и да спестите излишни разходи през коледните празници?

Прочутият английски финансов журналист Мартин Люис дава отговор на този въпрос. Експертът, който миналата година основа специален сайт за спестяване на пари, по-късно успя да го продаде за 87 млн. паунда. По думите му сега повече от всякога е необходимо да се спре практиката да купуваш на някого нещо, защото очакваш, че и той ще направи същото за теб.

"Повечето от нас имаме постоянно нарастващ списък от роднини, приятели, учители, за които се чувстваме длъжни да подарим нещо. Затова е много здравословно за всички да проведем рано разговор по въпроса и да сключим "пакт за ненужни подаръци“, казва Люис пред Би Би Си. По думите му е достатъчно да обсъдим точно на кого от всички да направим подарък, и то такъв, от който той наистина ще има нужда. Подобен семеен съвет ще ни помогне да избегнем необмислените покупки в последния момент. Подобно мнение, че е време за водене на откровени разговори между близки за коледните подаръци, застъпва и експертът по въглероден отпечатък проф. Майк Бърнърс-Лий. Те ще бъдат изключително полезни най-вече за онези, които се намират под финансов натиск в момента. Като съвет той предлага да се определи лимит на разходите. Колкото е по-малък, толкова по-добре. "Ако си организирате таен Дядо Коледа или томбола с всички купени подаръци, всъщност може да бъде по-забавно. Особено ако сте спазили нисък лимит, например от панд, тогава никой няма да бъде губещ. Дори да не харесва това, което е получил, все пак то е било само за забавление“, обяснява Бърнърс-Лий. Специалистът съветва също да се пазят касовите бележки, както и тези, които са получили подарък, да бъдат искрени и да кажат дали наистина подаръка им е харесал. Така, ако той няма да им е нужен, подаряващият ще има възможност да го върне в магазина или да го замени с друго нещо. Друг добър съвет, който той дава на хората, които искат да похарчат повече за някой по-специален за тях човек, е да му подарят ваучер и така само той да реши какво да си купи.

Същият пестелив подход е добре да се приложи и по отношение на коледната и новогодишна трапеза... Много хора се изкушават да купуват или готвят неща като печена пуйка или пълнено прасенце, тъй като се чувстват длъжни да направят така или просто искат да блеснат с богата трапеза в социалните мрежи. Но вместо да получат признание, получават след празниците празни джобове. По думите на експерта достатъчно е просто да заложите на простичко меню, което да е любимо на всички у дома. Добра идея е да включите и малчуганите в готвенето – това ще им даде повече стимул да опитат от нещата, в чието приготовление са участвали самите те, вместо да се тъпчат цял ден и цяла вечер с лакомствата под елхата или в коледните чорапи.

"Една от големите грешки, които хората правят, е, че се настройват да имат перфектна Коледа. Започват да планират всичко, което искат, и след това се опитват да разберат как могат да го постигнат. Моля, не правете това, тъй като вероятно ще надхвърли финансовите ви възможности и в крайна сметка ще ви доведе разочарование“, отбелязва Мартин Люис.

Ето защо съветът му е първо да се определи празничен бюджет и след това да се правят планове. За него по-важно е хората да отделят време за приятели и близки, с които да си прекарат чудесно, отколкото да се чудят с какъв скъп подарък да блеснат.

"Мисля, че споделянето на времето е по-важно от дрехите, с които сме облечени, или храната на масата. Ние сме в криза с разходите за живот, която не се знае колко дълго ще продължи. Затова не влизайте в новата година с дългове. Коледа е един ден – не съсипвайте живота си заради него“, констатира мъдро финансовият експерт.

Друга добра идея, която той споделя, е да надникнем в шкафовете за някой и друг изоставен по рафтовете у дома неизползван от нас подарък или продукт, преди да купим нов. Ако пък няма как да ги използвате за вашите коледни празници, можете да ги предложите за продажба в интернет. Заради кризата все повече хора се насочват към онлайн магазини за вещи втора ръка – един чудесен начин да подпомогнете празничния бюджет.

Още по темата: общо новини по темата: 226
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
24.10.2023 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Нова серия протести в подкрепа на "Мини Марица Изток" блокират АМ "Тракия"
Реформи в БДЖ
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: