Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова за трилогията "Милениум": Много е вероятно авторът да е бил убит заради тези книги
Автор: ИА Фокус 15:45 / 02.07.2023Коментари (0)206
©
Много е вероятно авторът да е бил убит заради тези книги. Това каза програмният директор на Радио "Фокус" Ива Дойчинова в предаването "Един неделен ден по шосето" и в рубриката "Дифтонг" за трилогията "Милениум", написана от най-четения шведски автор Стиг Ларшон. 

"Знам за книгата от един пост във Facebook на Владо Карамазов. В него той казва "Попаднах на една книга и не мога да си вдигна очите“. Ако решите да тръгнете с трилогията "Милениум“ на море, пригответе се да бъдете мразени, обвинявани, че не обръщате внимание на никого. Аз имах този проблем. Бяхме в Португалия с една група от хора и всички казаха, че съм била супер антисоциална. Истината е, че почнеш ли трилогията всичко свършва", каза Дойчинова.

Тя разказа за автора на поредицата, а именно Стиг Ларшон. Той се е превърнал в най-четения и най-продавания съвременен шведски писател. Любопитното е, че той е разследващ журналист и именно опитът, който има от работата си, успява да пресъздаде в историята от книгите. 

"Стиг Ларшон е може би най-четеният шведски автор. Той е разследващ журналист и когато започва да пише, той влага всичко, което има в опита си", обясни тя.

Кои са обаче героите в поредицата и каква е предисторията за създаването им?

"Това е криминална поредица, която включва основен герой Микаел Блумквист, който е раследващ журналист, а "Милениум“ се казва тяхното независимо издание, което винаги се бори за оцеляване. В него има може би най-добрият литературен женски образ в последните десетилетия – това е Лизбет Саландър. Много рядко виждам оригинален женски типаж в литературата. Тя е такъв. Лизбет е хакер сираче, с много тежко детство, с много силно чувство за сила и свръх земна сила".

"Образът на Лизбет Саландър в вдъхновен от Пипи (бел. от ред. - Пипи Дългото чорапче). В единственото интерю на Стиг Ларшон, което той прави за книгата, той се чуди какво ще стане с Пипи. Тя може да вдига кон с две ръце, няма образование, баща й е митичен негърски крал. Лизбет Саландър наследява всичко това. Тя е бунтарка, цялата с татуировки, свръх кльощава, свръх решителна, свръх интелигента – дете гений. Бисексуална – съвсем съвременен образ, както може да се види.

Микаел е вдъхновен от друг герой на Астрид Линдгред, а именно Кале Блумквист, който като дете е искал да стане детектив. Всъщност Микаел е наследник на представата на Стиг Лашрон как би пораснал Кале, когато е голям", обясни програмният директор на "Фокус".

Поредицата не е просто поредната трилогия. Всъщност автора не успява да доживее успехът на книгите му. Стиг Ларшон умира преждевременно - преди издаването на труда му. Около смъртта му обаче има много въпросителни, а днес има и конспиративни теории. 

"Интересното в цялата история е, че Стиг Ларшон умира около 50-годишна възраст. Той не вижда нито отпечатването на книгата, нито огромния успех – преди години трилогията имаше 86 млн. четения. Той става най-известният и най-продаваният шведски автор за всички времена. За съжаление, смъртта му конспиративно с това, което той е написал. Като разследващ журналист, той е наясно с корупцията, с несправедливата съдебна система в Швеция, с неофашистките организации. Това, което пише в книгите, е това, което се случва в страната в действителност. От една страна, това е една криминална история, която е изключително интересно, но от друга – това е журналистическа история.

Освен, че се чете много лесно, тя ни запознава с това какво е Швеция отвърте – там, където някъде към смеките нещо е загнило, но е пазено в тайна. Много е вероятно Стиг Ларшон да е бил убит заради тази книга", каза още тя.

По трилогията са направени и два филма - единият шведска, а другият американска продукция. Ива Дойчинова призовава всички да прочетата книгите, а след това да гледат филмите.

Або






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: