Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова: "Човекът в търсене на смисъл" на Виктор Франкъл взривява мозъка
Автор: Або 16:43 / 08.11.2023Коментари (0)378
©
"Човекът в търсене на смисъл“ на Виктор Франкъл взривява мозъка. Това е една от най-красивите, оптимистични и сбъдващи смисъла на човешкото съществуване книги, които съм чела някога. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. 

Виктор Франкъл е австрийски психиатър, който попада в "Освиенцим“ като вече реализирал се психиатър. По това време е пишел книгата "Докторът и душата“, вдъхновена от работата му с психично болни, разказа тя. "Когато се озовава в "Освиенцим“, той пише една книга, която е психология на концлагериста, т.е. гледната точка е малко по-различна. Начинът, по който той извежда преживяното там, не е този категоричен ужас, а по-скоро наблюдение на това как човешката психика успява или не успява да се справи с това, което се случва на всички, а то е едно и също. Виктор Франкъл започва да си представя как вече от подиума на един свободен човек извън концлагера разсъждава и теоретизира върху начина, по който се преживява едно такова нещо. Той започва да пише тази книга наум. През цялото време има една иносказателност в начина, по който го преживява. Въпросът не е в това къде живееш, а как го възприемаш. Реално той започва да качва тази своя представа, че е там, за да изследва това, което се случва, включително и пред себе си“, обясни Дойчинова.  

По време на престоя си в концлагера Виктор Франкъл опитва да мотивира и останалите концлагеристи, като им говори за бъдещето. "За да им изкове една мечта, за да им изкове едно "Защо?“.“ 

В тази книга на няколко пъти се среща фразата на Ницше "Ако човек има за какво да живее, ще премине през почти всяко "Как?“, отбеляза още Ива Дойчинова. "Това "Защо?“ във всеки един момент от живота ти може да бъде нещо различно. Неговото е било да пренапише този ръкопис отново с опита, който е натрупал като концлагерист. След това той може да смени това "Защо?“ с много други, както всеки един от нас прави непрекъснато. Да избереш идея, по-голяма от теб, на която да служиш, на която да даваш силата си, е важното, което иска да каже Франкъл. Идея, кауза, любов или страдание са пътищата към осъществяването на смисъла.“ 

Книгата е медитация върху това, че човекът е търсене на смисъл, допълни тя. "Дори през най-драматичните, смъртоносни и ужасяващи обстоятелства, през които човек минава, той може да бъде драматичен оптимист и да намери смисъл в своето страдание, заради което да го надживее“, допълни Ива Дойчинова.  

Преводът на "Човекът в търсене на смисъл“ е на Харалан Александров.  

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи "Мазето“ на Благой Иванов. "Мазето“ е жанрова литература, каквато аз досега не съм чел никога от български автор. Това е историята на един счупен човек. Той живее заедно с едно същество в главата си, което нарича Звярът. Този Звяр е жаден за кръв и изисква жертвоприношения всеки месец. Той извършва тези зверски убийства по зверски начин, защото се опитва да опази своята любима Валентина. Той няма друг избор, защото звярът в главата му го изисква“, разказа Або. 

В своето мазе той заравя част от жертвите си, след като си занесе частици от тях вкъщи.  

Книгата трябва да се чете с отворено съзнание, отбеляза водещият на предаването.  

"Повърхността на романа е толкова пищна и описателна, че отнема време, след като го завършиш, да вникнеш по-дълбоко и да се опиташ да разбереш що за герой е нашият човек. Аз действително вярвам, че всеки от нас има един такъв звяр в главата си, който не те кара да убиваш, но ти насажда конвулсивни мисли, от които не можеш да се отървеш и трябва да задоволяваш по някакъв начин“, коментира Або.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: