Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Италианската храна не е това, което знаем за нея
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:15 / 27.03.2023Коментари (0)426
©
Съвременната ни представа за тези вкусни ястия е различна от тяхната коренна същност.

От около 1958 г. до 1963 г., по време на икономическия бум, който последва годините на бедност по време на война, Италия видя същия вид напредък, на който Обединеното кралство беше свидетел в течение на един век по време на индустриалната революция.

"За много кратко време италианците, на които хлябът им беше ограничен, заживяха в изобилие. Това ниво на просперитет беше напълно непредвидено и за тях по това време изглеждаше безкрайно. Нацията се нуждаеше от идентичност, която да й помогне да забрави миналите си борби, докато онези, които бяха емигрирали в Америка, се нуждаеха от митове, които да уважават скромния им произход", казва Алберто Гранди, академик марксист и съдия на тазгодишната Световна купа по Тирамису в Тревизо.

Този модел на идентичност се различава от това, което ние в днешно време знаем за италианската храна, пише Financial Times. 

Панетоне е пример за това. Преди 20-ти век панетонето беше тънък, твърд плосък хляб, напълнен с шепа стафиди. Ядеше се само от бедните и нямаше връзка с Коледа. Панетоне, както го познаваме днес, е индустриално изобретение. През 20-те години на миналия век Анджело Мота от хранителната марка Motta въвежда нова рецепта за тесто и поставя началото на "традицията“ на панетоне с форма на купол. След това през 70-те години на миналия век, изправени пред нарастваща конкуренция от страна на супермаркетите, независими пекарни сами започват да правят куполообразно панетоне. Както Гранди пише в книгата си, "След странно пътуване назад, панетонето най-накрая стана това, което никога не е било: занаятчийски продукт.“

Тирамису е друг пример. Скорошният му произход е прикрит от различни фантастични истории. За първи път се появява в готварски книги през 80-те години. Неговата звездна съставка, маскарпонето, рядко се срещаше извън Милано преди 60-те години на миналия век, а бисквитите, напоени с кафе, които разделят слоевете, са Pavesini, закуска в супермаркета, пусната на пазара през 1948 г. "В една нормална страна“, казва Гранди с усмивка, "никой ще се интересува къде и кога е измислена тортата.“

Пармезанът, казва той, е забележително древен, на около хилядолетие. Но преди 60-те години на миналия век колелцата пармезан тежаха само около 10 кг (за разлика от тежките 40 кг колела, които познаваме днес) и бяха обвити в дебела черна кора. Консистенцията му беше по-мазна и мека, отколкото е днес.

"Някои дори казват, че това сирене, като знак за качество, е трябвало да изцеди капка мляко при натискане“, казва Гранди. "Точният му съвременен мач е пармезанът от Уисконсин.“ Той вярва, че италианските имигранти от началото на 20-ти век, вероятно от региона По на север от Парма, са започнали да го произвеждат в Уисконсин и, за разлика от производителите на сирене в Парма, тяхната рецепта никога не е еволюирала. И така, докато Parmigiano в Италия се превърна с годините в твърдо сирене със светла коричка, произведено на гигантски колела, пармезанът от Уисконсин остана верен на оригинала.

В историята на съвременната италианска храна много пътища водят към Америка. Масовата миграция от Италия към САЩ създаде толкова дълбоко преплетени гастрономически култури, че опитът да се различи една от друга е невъзможен. "Италианската кухня наистина е повече американска, отколкото италианска“, казва Гранди откровено.

Пицата е отличен пример. "Дискове от тесто, покрити със съставки“, както ги нарича Гранди, са широко разпространени в Средиземноморието от векове: пиада, пида, пита, питта, пица. Но през 1943 г., когато италианско-американски войници са изпратени в Сицилия и пътуват до италианския полуостров, те пишат с недоверие: няма пицарии. Преди войната пицата е била открита само в няколко южни италиански града, където се е правела и ядяла на улицата от по-ниските класи. Изследванията му показват, че първият пълноценен ресторант, предлагащ изключително пица, е открит не в Италия, а в Ню Йорк през 1911 г. "За баща ми през 70-те години пицата беше също толкова екзотична, колкото е сушито за нас днес“, добавя той.

Днес италианската храна е толкова лайтмотив за десните политици, колкото красивите млади жени и футболът бяха в ерата на Берлускони. Като част от предизборната си кампания през 2022 г., премиерът Джорджия Мелони публикува видео в TikTok, в което възрастна дама я учи как да запечатва ръчно пакети с тортелини.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: