Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Историческият музей представя колекция на Златю Бояджиев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:23 / 03.09.2015Коментари (0)336
©
Изложбата "Колекция от творби на Златю Бояджиев" показва 22 творби на една от най-ценните колекции съхранявана във фонда на отдел "Художествен" при РИМ-Благоевград.

Платната са посветени на Пиринския край. Те носят популярното заглавие "Мелнишки цикъл" - "Мелник", "Кърланово", " Кошари край Кърланово", "Пастирки", "Овчари" - са само част от невероятните интерпретации на автора, за които той получава вдъхновение от красотата и топлината на този край. Значителна част от този цикъл, включващ 23 картини е закупена от община Благоевград и през 1977 година е предоставена на Регионален исторически музей - Благоевград.

Шанс за българското изкуство е, че малко преди да напусне този свят, художникът открива нова страница във великолепното си творчество. През 1975 година тогавашната общинска управа на Благоевград кани Златю Бояджиев да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Хората и природата в Пиринския край го пленяват и с художествена настървеност художникът създава уникален живописен цикъл.

Така Благоевград може да се похвали с една значителна колекция, която е безценен принос в националната живописна съкровищница.

През 2009 година изложбата "Колекция от творби на Златю Бояджиев" е представена на 14-тия Салон на изкуствата в НДК.

Златю Бояджиев е роден е през 1930 година в Брезово. Завършва живопис в Националната художествена академия в София. През 1951 година художникът получава тежък инсулт и дясната му половина се парализира. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Така творчеството му се разделя на два периода - първият период се характеризира с класически маниер при композирането, при втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Златю Бояджиев умира на 2 февруари 1976 година.

От 3 септември до 15 октомври изложбата ще бъде на разположение на всички, които искат да се докоснат до художествените послания на един от най - самобитните български художници на 20 век.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Земетресения в България
Бюджет 2024
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: