Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Интересни събития ни очакват това лято по морските курорти и не само
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:03 / 30.05.2022Коментари (0)237
©
Лятото ще бъде пълно със събития за хората в почивка. През идващите топли месеци са планирани разнообразни фестивали и събития в различни краища на страната, които могат да обогатят лятната програма на туристите, избрали България за своята почивка.

За трето поредно лято Бургас ще привлича посетители с тематични уикенди. Миден уикенд е предвиден в периода 17-19 юни, като основни локации ще бъдат културно-туристическият комплекс "Ченгене скеле" и бургаският остров "Света Анастасия".

Джулай морнинг и Ретро уикенд е предвиден от 30 юни до 3 юли с две основни събития на различни места по крайбрежието - първо издание на "Стереофест" - на Морска гара с гост Горан Брегович и традиционен концерт до моста в Морската градина с участието на бургаски банди, до който достъпът е свободен.

За любителите на ретро автомобили по същото време ще има парад - на алеите между експоцентър "Флората" и Пантеона, а за привържениците на спорта - силното състезание "Триатлон Бургас 2022".

Сладоледен уикенд е планиран за ценителите в периода 22-24 юли в зоната за отворен достъп на Пристанище-Бургас, а Бирен уикенд - в последните почивни дни на месеца. Съпътстващо събитие тогава са "Летни празници на изпятата поезия "Солени ветрове" - на сцена "Охлюва".

През август Бургас ще бъде сцена на поредица фестивали, насочени към разнородна публика - "Спайс Мюзик фестивал" на Морската гара (6-7 август), "Солар фест" (12-14 август), съпътстван от ветроходна регата "Сарафово Къп 2022", както и Tийн уикенд (19-21 август). Рибен уикенд е предвиден в програмата на Община Бургас за септември.

В Стара Загора летните фестивали и празници започват още този уикенд с откриването на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" на 28 май. Поради големия интерес, освен традиционните сцени на операта и Регионална библиотека "Захарий Княжески", прожекции тази година ще има и в "Културен център Стара Загора" като всички ще са безплатни. Предлагат се 43 заглавия на нови филми и съпътстващи инициативи до 1 юни, разказаха за БТА от местната община.

От 9 до 11 юни е очакваният в района - "Джаз форум" - Стара Загора. За хората, които предпочитат малките населени места и докосването до традициите и живота на предците са подходящи Празникът на черешата на 11 юни в село Кирилово и "Пътят на хляба" на 25 юни в село Преславен.

Нов в района е двудневният Доктор рок-фест "Доктора, Доктора" с участието на групи и състави, в които свирят или пеят хора с лекарска професия. Организатор е офталмологът д-р Станимир Трошев като общината ще помогне да провеждането му.

Първи Международен фестивал на лавандулата ще се организира в Чирпан и в село Средно градище, от 17 до 19 юни. Програмата му включва базар на продукти от лавандула, международен фотографски пленер, фолклорни надпявания, технопарти, детски пленер и работилница, три арт инсталации. Акцент ще бъде гастролът на Старозагорската опера със спектакъла "Усещане за жена" по музика на Стинг. Очакван е и големият фестивал "Богородична стъпка" в Старозагорските минерални бани, който се планира за края на август.

Ако пътуването ви отведе в района на Сливен можете да се насладите на разнообразни събития, сред които най-мащабното е Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим - от 29 до 31 юли в парк "Изворите". Традиционен за юли е и мото съборът в местността Сайганица.

Кърджали ще събере фолклорни състави през юни, в рамките на Национален Тракийски събор "Кърджали 2022". В края на юли брегът на яз. "Кърджали" край с. Енчец ще стане сцена на рок фестивал - "Емона Рок Фест", с участието на местни и гостуващи групи. Като атракция се предлага и разходка с плавателен съд в акваторията на язовира.

Ако планирате почивка по Северното Черноморие, е полезно да знаете, че през това лято Варна отново ще бъде домакин на повече от 10 фестивала, сред които най-мащабният е международният "Варненско лято". Той ще бъде открит официално на 25 юни.

И през новия туристически сезон "Двореца" в Балчик ще открие сцена за музикалната класика, съобщават от държавния културен институт. Архитектурно-парковият комплекс ще бъде декор на операта "Ромео и Жулиета", мюзикъла "Коса", балета "Шехерезада" - постановки на Варненската държавна опера. Културният център ще привлече летовниците с много прояви в Дни на италианската култура в края на юли и Дни на чилийската култура през август. Децата, които тръгват за почивка на море, да не забравят да вземат кофички и лопатки за фестивала "Пясъчни творения" на 9 юли, напомнят от "Двореца". 

Едно от най-големите културни събития през лятото във Велико Търново е фестивалът "Сцена на вековете" на Царевец, който ще зарадва любителите на операта и балета. Откриването е на 9 юли с постановката "Сънят на Пилат"- танцова мистерия по музика на Стефан Димитров на Държавната опера в Стара Загора. До 10 септември на откритата сцена под звездите в крепостта "Царевец" ще представят своите най-нови спектакли държавните опери от Пловдив, Русе, Варна, Музикално -драматичния театър от Велико Търново.

Сред най-популярните фестивали е "Опера на върховете" край Белоградчик, който тази година е между 5 и 21 август. Балетното и оперното изкуство на Белоградчишките скали тази година ще бъдат поставени от "Набуко" от Джузепе Верди, "Аида", "Норма" от Винченцо Белини. В дните 12 , 13 и 14 август зрителите ще могат да гледат под открито небе балетните постановки "Баядарка", по музика на Лудвиг Минкус , "Хиляда и една нощ" - балет от Фикрет Амиров и "Корсар"- балет от Адолф Адам.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: