Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има начин да измием пестицидите от плодовете и зеленчуците
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:25 / 27.03.2023Коментари (0)522
©
С идването на пролетта плодовете и зеленчуците все повече се завръщат на трапезата ни. Това, което не се замисляме е, че колкото и полезни да са те, понякога крият опасност. Всяка година стотици тонове пестициди се използват от фермерите по целия свят, а накрая токсичните им остатъци се появяват в чиниите ни, а след това и в организма ни. Според едно от последните проучвания на замърсяванията на храните 72.6 процента от плодовете и 41.1 процента от зеленчуците имат следи от пестициди.

Най-замърсени с пестициди са: ягодите, спанакът, зелето, нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината и картофите. Експертите отбелязват, че те не бива да се избягват от потребителите, но преди това трябва внимателно да се измият. Специалистите препоръчват за тази цел да се добави сода във водата в съотношение 1:100. Плодовете и зеленчуците да се накиснат в този разтвор за 12-15 минути, след което да се изплакнат и спокойно може да се употребяват, пише credoweb.bg. 

Отравянията се причиняват най-често от пестициди от групата на органофосфатните инсектициди и органоживачни фунгициди. Най-опасно обаче е натрупването им в организма. Това води да канцерогенни процеси.

Кои плодове са най-чисти

Сред плодовете с най-малко съдържание на пестициди авокадото е първенец с 23.1% остатъци. Причината е твърдата му кора, която защитава плода и го предпазва от атаките на насекомите. Затова и то се нуждае най-малко от обработване.

На второ място е кивито (27.1% пестициди). То има естествена защита благодарение на космите си и на своята дебелина. Следва го сливата (34. 8%).

По-голямата част от зеленчуците са по начало защитени от почвата и по-малко податливи на болести. Но, разбира се, и външният им вид има значение. Артишокът или патладжанът, например, имат по-здрава и груба кора от плодове като черешата, ягодата или гроздето. Затова те имат по-малко нужда от обработване, пише gotvach.bg.

Според проучването петте най-малко замърсени продукта са царевицата, аспержите, сладкият картоф, цвеклото и карфиола - всичките с по-малко от 7% остатъци от пестициди. В началото на списъка от зеленчуци, които трябва да се избягват, са бялата целина, пресните подправки, цикорията, марулята и чушките.

Най-добрият вариант е да купувате зарзавата от биоферми или от доверени производители. Така знаете какво слагате в устата си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Над два часа кмет и благоевградчани обсъждаха намерението на общината за поемане на дългосрочен дълг
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: