
ЗАРЕЖДАНЕ...
Храните, съдържащи въглехидрати и как да ги консумираме правилно | ||||||
| ||||||
Въглехидратите са едно от основните хранителни вещества, които дават енергия на тялото и са най-разпространени в природата. Те помагат на храносмилателната система да работи систематично. Основната им цел е да осигури необходимата енергия за човешкия организъм. Също поддържат репродуктивната и имунната система и са един от трите класа макронутриенти, от които тялото се нуждае, заедно с мазнините и протеините. В същото време въглехидратите са групата храни, която предотвратяват прогресирането на болести, като деменцията. Той е единственият енергиен източник, който мозъкът може да използва. Нерафинираните, непреработени храни са в категорията на здравословните въглехидрати. Здравословни въглехидрати: – кореноплодни култури като картофи и др. – зърна като ечемик, киноа, овес, ръж, ориз, царевица и пшеница, – всички плодове – ядки – бобови растения като боб, леща, грах, соя и нахут, зеленчуци, като моркови и броколи. Освен тях в групата на здравословните въглехидрати се включват още кафявият ориз, прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове, зърнените храни и храните, съдържащи трици. Дневната нужда от въглехидрати Количеството, което трябва да се приема на ден, варира в зависимост от възрастта, пола, теглото, нивото на активност и скоростта на метаболизма на човека. Човек с метаболитна скорост от 2000 kcal трябва да получи 900-1300 калории енергия от въглехидрати. Последствията, ако не се приемат въглехидрати Ако не се приема в достатъчни количества въглехидрати, човек може да има дефицит на някои аминокиселини, фибри и витамини от група В. Поради недостатъчен прием се наблюдават разстройства на нервната система, умора, забравяне, депресия и продължителни сърдечни и ракови заболявания. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg