Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Георги Тошев: Да общуваш с Наум Шопов е привилегия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:25 / 17.05.2023Коментари (1)278
©
Идеята за биография на Наум Шопов беше много лично негово решение. Да общуваш с Наум Шопов е привилегия. Това е един от най-големите комплименти за мен в професията на журналист – да бъдеш допуснат. Това каза журналистът Георги Тошев в предаването "Човекът на фокус“ на "Фокус“. 

Наум Шопов има над 80 театрални и над 50 филмови роли, които разкриват многостранен талант на човек с характер. Той обаче не е от актьорите, които обичат да дават интервюта. За написването на биографията му той се доверява на журналиста, за което Георги Тошев чака 14 години.  

Започват работа по книгата в навечерието на неговия 80-ти рожден ден. "Това беше една година на нашите тихи вечери и разговори, пътуване до Пловдив на концерта на любимия му "Дюк Елингтън Оркестър“, защото Наум беше човек, който обичаше джаз и хубавата музика. Всичко това приключи изведнъж, когато Наум се разболя. Отидох в болницата с ръкописа и казах: Наум, книгата е недовършена, какво да правим? И тогава той, като един истински мъдрец, ми каза: "Издавай я такава, каквато е, за да не си измислят един ден, когато ме няма“. Той даде шанс публиката му да го познава от другата страна, не само през ролите и филмите, които ни остави, но и през неговите съкровени мисли и превратностите на съдбата“, разказа Георги Тошев.  

Наум Шопов е разказвал за живота си през срещите си със забележителни творци, през ролите си. Това, което според Тошев отличава актьора, е това, че той никога не се оплаква и не обвинява. 

"Най-ценното за мен като човек, на който той се довери да му помогна да напише своята автобиография, беше, че Наум Шопов беше човек с достойнство и позиция, от онези тихи дисиденти, които преди 10 ноември ги нямаше много в България и си носеха последиците. Той беше човек, който никога не се прекърши и не можаха да го прекършат – с изпращането на баща му в "Белене“, с изпращането му в Театралната академия където беше приет, а след това зачеркнат. Хора като Наум живеят в дълбочина, те никога не са на повърхността“, подчерта Георги Тошев.  

"Личен разговор. Бележки от един живот“ на великия актьор ще бъде представена на 17 май от 18.30 ч. в Общински културен институт "Красно село“. "Това не е просто една книга за един човек, а за времето, в което сме живели и в което живеем. Наум Шопов има привилегията да се роди и да живее в три епохи. Когато ти можеш да осмислиш тези три исторически епохи, ти решаваш какво да оставиш за другите. И това не е егоцентризмът и егоизмът на твоя успех, а ти избираш така да разкажеш живота ти, че да има нещо, което дори хора, неизкушени от театъра, да могат да се замислят. Затова нямах съмнения, че книгата ще се казва "Личен разговор“, каза още журналистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да общуваш с хора с богат интелект не е привилегия! А Късмет! Късмета да откриеш такъв! За съжаление театъра на Българската Политика не ни педоставя такава възможност!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: