Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Георги Марчев: Изкуственият интелект генерира фалшива информация, разпознава се по детайлите
Автор: Росица Лаханова 11:03 / 21.04.2023Коментари (0)233
© factchec
Информационната среда е силно наситена с информация или снимки, генерирани от изкуствен интелект, повече от всякога. За да го разпознаем, трябва да обърнем внимание на детайлите. Това каза заместник-главният редактор на Factcheck.bg Георги Марчев в предаването "Денят на фокус" на "Фокус" в коментар по темата за фалшивите новини.

За да разпознаем, че едно изображение или видео е генерирано от изкуствен интелект, трябва да обърнем внимание на детайлите, посъветва той: "Ако има хора, които са показани на изображението или видеото, дали пръстите на ръцете или самите ръце изглеждат по естествен начин, очите, носът – това са детайли, при създаването на които технологията все още изпитва трудност", обясни Марчев. 

Когато пък попаднем на текстово съдържание, в чиято достоверност се съмняваме, трябва да преценим дали фактите в текста са проверими: "Ако има данни, да влезем в съответната институция, която се цитира, да проверим дали тези данни са такива, каквито твърди публикацията. Ако има твърдения, свързани с дадени събития, да проверим в авторитетни медии дали тези събития са се случили", посъветва заместник-главният редактор на Factcheck.bg. 

Той посочи, че дезинформацията използва лидери на мнение, за да разпространява неверни или подвеждащи твърдения, било то в социалните мрежи или в традиционните медии.

"За съжаление, в България има говорители, които в традиционните медии разпространяват дезинформация. Ако говорим за някакво централизирано разпространение, тук можем да включим кремълската пропаганда, която е държавна политика и начин, по който те формират отношението си към останалия свят. Сайтовете, които са част от целенасочена пропаганда на дезинформация, публикуват неверни твърдения, за които се твърди, че са анализи или коментари, използват определени лица, които са лидери на мнение, за да потвърдят тези свои твърдения", каза още Георги Марчев. 

Така наречените "сайтове гъби" са свързани с финансова изгода от препечатването и разпространението на неверни и подвеждащи публикации, обясни той. Наречени са така, заради бързината, с която се създават.

"Те генерират кратки, напълно неверни, изфабрикувани публикации или просто препечатват от други места неверни и подвеждащи твърдения. Тези сайтове са пълни от множество реклами от големите платформи, които предлагат публикуване на реклами", посочи Марчев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: