Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Филмът "Духът на Шехерезада" разказва как България стана втора родина за талантливи арабски музиканти
Автор: Харитина Агопян 17:17 / 18.03.2024Коментари (0)905
©
България се е превърнала в родина за талантливи арабски творци. Един от тях е иракчанинът Саад Аладин, цигулар, който живее у нас вече 17 години. Той участва във филма на режисьора Катерина Борисова “Духът на Шехерезада". Лентата третира темата за хора на изкуството от арабския свят, които се реализират в България.Това Аладин и Борисова бяха гости на “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Премиерата на филма е на 23 и 24 март в “Дерида денс център", на “Цар Самуил" 32. Премиерата ще бъде придружена от концерт.

Борисова заяви, че се занимава с арабска култура от 13 години. “Влюбена съм в изкуството на арабските танци. Пътят ми в това изкуство върви паралелно с режисурата. Имах възможност да се срещна с изключителни творци, свързани с тази култура. Бях вдъхновена от техните съдби, от творбите им. Първоначално исках да преодолея някои и от собствените си предразсъдъци. Те съществуват в нашето общество", поясни режисьорът на документалната лента.

Аладин живее в България от 17 години. Има дълга история на пристигането си. “Първоначално изборът да остана не бе мой - бях част от семейство и всички ние търсихме мирна държава, където да живеем. Всеки от нас искаше да следва спокойно мечтите си. Като дойдохме тук заради войната в Ирак, откъдето съм, ме бе обзела тръпката на музиката. В България открих подкрепа за изкуството и когато трябваше да реша дали да остана тук, бях научил езика, вече имах приятели и така реших да остана. Дойдох в България на 19 г. Свиря на цигулка. Джоза е иракски инструмент, на който свиря във филма - сам го направих вкъщи. Той е част от старата история на Вавилон и прилича на българската гъдулка", разказа творецът.

Борисова се е постарала да обхване и арабски творци, които са деца от смесени бракове с българия. Има история и на българка, отишла да живее в арабския свят. Азис Таш, виден български арабист, разказва повече за спецификите на арабската култура. Връзката с изкуството и музиката превръща лентата в документална музикална приказка.

Аладин ще свири и пее по време на премиерата на филма. Танцьорката Зора, приятелка та Саад, също ще участва в празничната програма. “Когато съм в Ирак, мисля за България, защото тук имам бъдеще в музиката. Тук открих ново начало. Осъзнах, че за да мога да се развивам и да подхранвам таланта си, имам нужда от мирна среда. Тя води до спокойствие, което е ключово за музиканта. Знаете, че първоначално музикант къща не храни и затова работя втора работа. Много съм щастлив през последните 4 години, горд съм от себе си, защото постигам желанията си и продължавам напред", разказа подробности от историята си Саад Аладин. Той свири и с български колеги.

Според Борисова, музиката е универсален език на разбирателството. “Тя влиза директно в сърцето и предизвиква искрени емоции. Във филма става дума за хора, които знаят, че жадуват изкуство. Имали са определени трудности, докато се адаптират в нашето общество, особено докато научат езика ни, но като цяло са били приети много позитивно", свидетелства режисьорът, която е имала продължителни срещи с героите от филма си, за да заснеме историите им.

Те идват у нас по различни причини - войната, търсенето на реализация вследствие на конфликт със семейството. “Интересно е да погледнем как човек от консервативно семейство като Манал Ел Фейтури, актриса и музикант. Тя става черната овца сред роднините си и макар да живее първо в Лондон, идва в България. Тя иска да открие себе си, поле за изява, защото се чувства ограничена във Великобритания заради

близките си. Тя въплъщава Шехерезада в лентата", каза още Катерина Борисова. Ел Фейтури играе ролята на Уитни Хюстън в мюзикъла “Бодигард" с режисьор Борис Панкин.

“В България откривам хора, с които ме свързва музиката. Музикантите като съсловие имат еднакви мечти и срещат еднакви трудности. Не забравям обаче, че българският език ми помогна повече от музиката! С него вече успявах да се изразявам", разказа Саад Аладин. Той има приятели от Видин, по Черноморието, в Родопите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Лято 2024
Евроизбори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: