Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Филмът "Духът на Шехерезада" разказва как България стана втора родина за талантливи арабски музиканти
Автор: Харитина Агопян 17:17 / 18.03.2024Коментари (0)906
©
България се е превърнала в родина за талантливи арабски творци. Един от тях е иракчанинът Саад Аладин, цигулар, който живее у нас вече 17 години. Той участва във филма на режисьора Катерина Борисова “Духът на Шехерезада". Лентата третира темата за хора на изкуството от арабския свят, които се реализират в България.Това Аладин и Борисова бяха гости на “Денят на Фокус" по Радио “Фокус". Премиерата на филма е на 23 и 24 март в “Дерида денс център", на “Цар Самуил" 32. Премиерата ще бъде придружена от концерт.

Борисова заяви, че се занимава с арабска култура от 13 години. “Влюбена съм в изкуството на арабските танци. Пътят ми в това изкуство върви паралелно с режисурата. Имах възможност да се срещна с изключителни творци, свързани с тази култура. Бях вдъхновена от техните съдби, от творбите им. Първоначално исках да преодолея някои и от собствените си предразсъдъци. Те съществуват в нашето общество", поясни режисьорът на документалната лента.

Аладин живее в България от 17 години. Има дълга история на пристигането си. “Първоначално изборът да остана не бе мой - бях част от семейство и всички ние търсихме мирна държава, където да живеем. Всеки от нас искаше да следва спокойно мечтите си. Като дойдохме тук заради войната в Ирак, откъдето съм, ме бе обзела тръпката на музиката. В България открих подкрепа за изкуството и когато трябваше да реша дали да остана тук, бях научил езика, вече имах приятели и така реших да остана. Дойдох в България на 19 г. Свиря на цигулка. Джоза е иракски инструмент, на който свиря във филма - сам го направих вкъщи. Той е част от старата история на Вавилон и прилича на българската гъдулка", разказа творецът.

Борисова се е постарала да обхване и арабски творци, които са деца от смесени бракове с българия. Има история и на българка, отишла да живее в арабския свят. Азис Таш, виден български арабист, разказва повече за спецификите на арабската култура. Връзката с изкуството и музиката превръща лентата в документална музикална приказка.

Аладин ще свири и пее по време на премиерата на филма. Танцьорката Зора, приятелка та Саад, също ще участва в празничната програма. “Когато съм в Ирак, мисля за България, защото тук имам бъдеще в музиката. Тук открих ново начало. Осъзнах, че за да мога да се развивам и да подхранвам таланта си, имам нужда от мирна среда. Тя води до спокойствие, което е ключово за музиканта. Знаете, че първоначално музикант къща не храни и затова работя втора работа. Много съм щастлив през последните 4 години, горд съм от себе си, защото постигам желанията си и продължавам напред", разказа подробности от историята си Саад Аладин. Той свири и с български колеги.

Според Борисова, музиката е универсален език на разбирателството. “Тя влиза директно в сърцето и предизвиква искрени емоции. Във филма става дума за хора, които знаят, че жадуват изкуство. Имали са определени трудности, докато се адаптират в нашето общество, особено докато научат езика ни, но като цяло са били приети много позитивно", свидетелства режисьорът, която е имала продължителни срещи с героите от филма си, за да заснеме историите им.

Те идват у нас по различни причини - войната, търсенето на реализация вследствие на конфликт със семейството. “Интересно е да погледнем как човек от консервативно семейство като Манал Ел Фейтури, актриса и музикант. Тя става черната овца сред роднините си и макар да живее първо в Лондон, идва в България. Тя иска да открие себе си, поле за изява, защото се чувства ограничена във Великобритания заради

близките си. Тя въплъщава Шехерезада в лентата", каза още Катерина Борисова. Ел Фейтури играе ролята на Уитни Хюстън в мюзикъла “Бодигард" с режисьор Борис Панкин.

“В България откривам хора, с които ме свързва музиката. Музикантите като съсловие имат еднакви мечти и срещат еднакви трудности. Не забравям обаче, че българският език ми помогна повече от музиката! С него вече успявах да се изразявам", разказа Саад Аладин. Той има приятели от Видин, по Черноморието, в Родопите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: