Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Европа е преживяла най-топлото си лято през 2022 година
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:57 / 11.01.2023Коментари (0)196
©
Полярните региони и Европа са най-силно засегнати от глобалното затопляне през 2022 г., сочи нов анализ. 2022 година е била петата най-топла в световен мащаб според данните на службата на ЕС за мониторинг на климата "Коперник“. Европа е преживяла най-топлото си лято, като през последните 30 години температурите са се увеличили повече от два пъти над средното за света и по-бързо от всеки друг континент, пише Би Би Си, цитирана от bTV.

Последните осем години са и най-топлите, които са били регистрирани досега. Те са били с повече от 1 градус над дългосрочната средна стойност. Това все повече се доближава до преминаването на прага от 1,5 градуса, който е ключова граница за Парижкото споразумение за климата.

Европа и полярните региони се намират в епицентъра на затоплянето. В западната част на Европа беше изключително горещо, а в северните и източните страни – студено. Така годината падна до втората най-топла на Стария континент.

Температурните рекорди в много западноевропейски страни бяха счупени, включително и в Обединеното кралство, а летните горещини и интензивните засушавания засегнаха много райони, пише bTV.

По данни на службата "Коперник“ Европа е с най-висок темп на повишаване на температурата от всички континенти в света. Дори обикновено по-хладният месец октомври в Европа беше с около 2 градуса над средното за миналата година. Част от причините за това са, че сухоземните райони се затоплят по-бързо от моретата и това допринася за затоплянето на континента. Друг фактор е близостта до Арктика, която се затопля около четири пъти по-бързо от средното за света.

В двата полярни региона също се наблюдаваха рекордно високи температури, като на някои места температурите се повишиха с повече от 2 градуса по Целзий над средната стойност за периода 1991-2020 г. Във Восток в Антарктида термометрите достигнаха 17,7 градуса, които са най-високите в 65-годишната история на метеорологичната станция.

Значителни рекордни горещини бяха регистрирани и в Близкия изток, Централна Азия и Китай, а в Пакистан и части от Индия имаше горещи вълни.

Част от последствията са, че през 2022 г. наблюдавахме и въздействието на редица екстремни явления, свързани с изменението на климата, като разрушителните наводнения в Пакистан, взели много жертви.

В целия свят се повишиха и нивата на парниковите газове, като метанът се повиши с повече от средното за последните години. През лятото пък горските пожари, регистрирани във Франция, Германия, Испания и Словения, отделиха най-високите емисии на въглероден диоксид от 20 години насам.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: