Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето от какво се появяват вибрациите във волана на автомобила
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:58 / 28.02.2023Коментари (0)301
©
Всеки шофьор в даден момент е усещал вибрации във волана. Понякога след удар в неравност или дупка, друг път след дълъг период без да обърне внимание на гумите си. Следва един преглед на често срещаните причини и възможните последици, ако на вибрациите на волана не се обърне внимание. Първият извод за вибрациите на волана е широко разпространен – има проблем с волана. Всъщност проблемите често са на други места, като например в гумите или шасито, пише AutoMedia.bg.

Небалансирани колела

Една от най-честите причини за "треперещ" волан са небалансираните колела. Типично за такъв дисбаланс е, че интензивността на вибрациите на волана варира в зависимост от скоростта на движение. Треморът обикновено се увеличава с по-висока скорост, но може да се наблюдава и ефектът вибрациите да намаляват отново след превишаване на определена скорост.

Независимо дали има леки или силни вибрации, рискът от небалансирани колела не трябва да се подценява, тъй като много компоненти в автомобила също страдат. Стабилността, особено в завоите, вече не е същата – автомобилът може да стане нестабилен.

Този проблем може да бъде решен само в сервиз с подходящо оборудване. Там колелата се свалят, проверяват се за дисбаланс и се балансират отново чрез прикрепване на противотежести.

Гуми с неравномерен профил

Профилът на гумите също може да е отговорен за вибрациите във волана. Неравномерно износените гуми се забелязват в "неспокойния“ или треперещ волан и могат също да показват неправилно настроено шаси.

Същото правило важи и тук: не губете време и отидете в сервиза – за да не допуснете един малък проблем да стане голям (и скъп).

Проблеми с шасито или кормилното управление

Ако като причина могат да бъдат изключени небалансираните колела или износените от едната страна гуми, проблемите могат да бъдат потърсени в шасито. Причината тук може да се крие в дефектните амортисьори, но също така и в кормилната уредба и нейните компоненти. Друга възможност е лагерът, който свързва амортисьора към тялото, да е дефектен и трябва да бъде сменен.

Лошо затегнати гайки/болтове на колелата

Друга причина за вибрациите на волана е толкова очевидна, колкото и проста – гайките/болтовете на колелата, които не са били затегнати правилно при смяната на гуми. Тази причина дори може да бъде проверена и изключена с помощта на динамометричен ключ.

Важно за всяка смяна на гумите – главината на колелото и задната част на джантата трябва да се почистват в областта на отвора за центриране, за предпочитане с четка за тел, за да бъдат премахнати всички замърсявания.

Други възможни причини

Ако причините, споменати по-горе, могат да бъдат изключени, има редица други обстоятелства, които могат да доведат до вибрации във волана, въпреки че те са по-малко вероятни като причина.

При автомобили с хидравличен сервоусилвател вибрациите могат да бъдат свързани с недостатъчно ниво на серво масло и липсата на вентилация (чрез клапан за освобождаване на налягането, който се отваря при завъртане на волана).

По същия начин причината може да бъде и трудно движещ се или счупен накрайник на щангата (свързва щангите с кормилното колело).

Ако вибрациите на волана се появяват само при спиране, по-вероятно е спирачните дискове да са изкривени.

Намирането на действителната причина за вибриращия волан може да бъде досадно. За дълголетието на превозното средство и безопасността при шофиране обаче е изключително важно проблемът да бъде открит и разрешен. В много случаи няма да можете да избегнете отбиване в сервиз – колкото по-рано, толкова по-евтино ще бъде да отстраните дефекта.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Община Благоевград има гигантска финансова дупка
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: