Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето колко трябва да спим, за да не дебелеем
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:13 / 17.03.2023Коментари (0)227
©
Няма възраст, в която сънят може да бъде по-малко от 6 часа, а 8 часа са оптимални за възрастните, заяви Джанлука Росато, невролог от Италианския изследователски клиничен институт "Sacro Cuore“.

"Възрастните трябва да спят по 7 до 8 часа. Всички ние сме склонни да спим по-малко, отколкото трябва. Въпреки постепенното намаляване на времето с течение на годините, не съществува възраст, на която човек трябва да спи по-малко от 6 часа. Това не е достатъчно дори в напреднала възраст", каза Джанлука Росато пред аудитория преди Международния ден на съня, който тази година се отбелязва на 17 март.

Според авторитетния сомнолог (специалист по съня) липсата на достатъчно сън е свързана с намалена концентрация, умора, спад в настроението, нервност. Увеличава се рискът от пътнотранспортни произшествия и човек трудно усвоява нови знания, особено тийнейджърите, пише БГНЕС.

"Съществуват патологии, свързани с хроничен недостиг на сън, който се проточва с години. Те засягат обмяната на веществата, като увеличават риска от диабет и затлъстяване, както и от високо кръвно налягане и сърдечни проблеми. Лошият и малкото сън се отразява зле на имунната система", каза лекарят от Неграр край Верона.

Росато подчерта, че намаленият или нарушен сън вследствие на патологии води до намалено производство на хормона, отговорен за ситостта, което кара хората да ядат "нездравословна храна" с високо съдържание на калории и въглехидрати и по този начин генерира наднормено тегло и проблеми с кръвната захар.

Говорейки за хигиената на съня, експертът заяви, че основното правило за подготвяне на спалнята за сън е пълната тъмнина. "Стаята трябва да остане тъмна, докато не звънне аларменият звънец. Правилата на хигиената на съня са свеж въздух, тъмнина и тишина. Температурата не трябва да надвишава +21 градуса", каза специалистът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: