Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Елисавета Иванова: На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата - един от символите на италианската кухня
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 20:28 / 06.04.2024Коментари (0)795
© Wikipedia
На 6 април се отбелязва Националният ден на карбонарата – един от най-познатите символи на италианската кухня. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова кулинарният журналист Елисавета Иванова.

Историята на спагетите карбонара е много интересна и е свързана с историята на Италия, като тук е намесено и влиянието на друга страна, отбеляза кулинарният журналист:  "Една от тезите е, че паста карбонара е създадена през 1944 година, малко след Втората световна война от американски войници в Рим. Рецептата бива създадена заради войници, които всъщност са искали да хапнат една смесица между нещо местно италианско и нещо, което те познават – типичната английска закуска, която се състои от бекон и яйца,“ разказа тя, като допълни, че по този начин забърканата набързо гозба се превръща в традиционна за цялата италианска култура и кухня.  

Ожесточения спор на кого принадлежи рецептата за спагети карбонара между италианци и американци възниква когато министерствата на културата и на земеделието в Италия официално подадоха кандидатура италианската кухня да бъде вписана в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, и процесът по оценка ще продължи до края на декември 2025 година.

Скоро след това се появява една публикация във Financial Times на известният кулинарният изследовател към университета в Парма Алберто Гранди, който развенчава няколко от смятаните за типично италиански специалитети, като пицата, тирамисуто, пастата карбонара и сиренето пармиджано. "Той разказва техните добре познати, но позабравени истории. И отново се разразява спор, в който много хора реагират честолюбиво. Това предизвика вълна от реакции и остри критики, особено от страна на фермерския съюз Coldiretti“.

"Спагетите карбонара са италиански по своя дух и характер и няма значение как са се появили и какви други култури са намесени. Всъщност те са изключително успешно интегрирани в италианската култура и манталитет,“ категорична е Елисавета Иванова.

Ася Александрова






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: