Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Две екзотични красавици пристигнаха в София
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:45 / 21.09.2023Коментари (0)178
©
Две женски индийски слоници Фрося и Луиза пристигнаха със специализиран транспорт вечерта в Софийския зоопарк на 20 септември след двудневно пътуване. Те тръгнаха от зоопарка в Аугсбург, Германия на 19 септември и изминаха над 1 500 км. в специален тир за превозване на слонове на холандска фирма за транспорт на диви животни. 

Слоновете бяха разтоварени с кран в новия им дом в Зоологическа градина-София в Зала "Гиганти“. Животните бяха пуснати първо във вътрешните им пространства, където ще прекарат известен период на аклиматизация. Зала "Гиганти“ ще бъде временно затворена за посетители. Това е необходимо, за да могат животните да се успокоят след изтощителното транспортиране и да свикнат на спокойствие с новия си дом. Периодът на адаптация и аклиматизация ще продължи колкото е необходимо, за да може Фрося и Луиза да се успокоят напълно и да се адаптират към новата обстановка, преди да бъдат представени пред посетителите на зоопарка. За да се улесни този процес, с тях пътуваха и ще останат за няколко дни и техните гледачи от зоопарка в Аугсбург.

Фрося и Луиза са неразделни приятелки и имат интересни истории. Фрося е родена в Демократична Република Виетнам през 1980 г., а Луиза е родена през 1974 г. в дивата природа на Индия. Фрося е живяла в Московския зоопарк до 1988 г., а Луиза е живяла в Зоологическата градина в Берлин (Tierpark Berlin) от 1977 г. Там попада и Фрося през 1988 г. Двете се запознават и оттогава са неразделни. През 2020 г. заедно са преместени в зоопарка в Аугсбург поради започване на реконструкция на къщата за слонове в Tierpark Berlin.

И двата слона са изключително умни и се отличават с ярка индивидуалност. Луиза е доминантна, много внимателна, по-мързелива и обича да прекарва повече време във вътрешните пространства. Фрося е по-спокойна, обича да стои на открито и да контактува с гледачите си. И двете много обичат водата, да си играят с автомобилни гуми и да правят кални и прашни бани. В обновените заграждения за слонове в зала “Гиганти“ са осигурени услови за отглеждането им съобразно техните навици – има басейни във външните заграждения, сенници, високо поставени хранилки и подходящо средово обогатяване като специална метална топка за слонове, гуми, дънери и пясък.

Двете слоници стават част от зооколекцията на Софийския зоопарк след решение на Европейската племенна книга за азиатските слонове. Софийският зоопарк заяви желанието си да получи нови слонове след смъртта на слоницата Артайда, която почина на 60 годишна възраст в края на 2021 г. Зоологическа градина–София има дългогодишна традиция в отглеждането на индийски слонове още от създаването си преди 135 години и на нейното лого е изобразен слон с корона.

Още по темата: общо новини по темата: 6
13.12.2022 »
31.10.2022 »
08.06.2022 »
23.02.2022 »
26.01.2022 »
08.11.2021 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: