Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. д-р Мариана Тодорова: Творецът изкуствен интелект навлиза във все повече територии
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:35 / 15.07.2023Коментари (0)278
©
"Edmond De Belamy" е първата продадена на търг картина, създадена от изкуствен интелект
Изкуственият интелект като творец навлиза във все повече територии, съобщи в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" доц. д-р Мариана Тодорова, учен-футуролог от БАН. По думите и, още преди Chat Gpt 3,5 е имало доста успешни опити и дори реализации на проекти, в които изкуственият интелект е превзел изкуството - най-вече литературата, драматургията, визуалното изкуство. "Само това, което изисква пърформанс - театър танци, все още не е напълно превзето, макар че има проекти, в които изкуственият интелект подпомага хореографите да измислят нови движения", каза Тодорова.

Тя даде пример с босненската група Дубиоза, които още преди две години са наели като атракция музикант барабанист, който е робот, подпомаган от изкуствен интелект.

"Интересно е, че още през 2018 година едно от най-престижните издателства за научна литература Спрингер издаде история на литиево-йониевата батерия като написа, че това е книга изцяло създадена от изкуствен интелект. След това в Гардиън излезе статия "Робот написа цялата статия, хора уплашени ли сте вече",  а отдолу имаше изречение, което казва, че хората трябва да продължават това, в което са най-добри, а той ще седи на последния ред и ще им позволява да правят тези неща. Но с Chat Gpt 3,5 ерата се появиха много детски книжки, направени с ясни и харесвани от децата сюжети. Най-популярната книжка, която беше направена е "Розовият делфин". Тя е качена в Амазон и много автори се облагодетелстваха и печелат добре от това, тъй като няма авторски права", добави Мариана Тодорова.

Тя даде още примери, като проект, направен за 250-годишнината на Бах, при който изкуственият интелект е довършил 10-тата му симфония. Композиторът е бил оставил само щрихи от тази симфония, а изкуственият интелект е завършил мелодията.

Според Тодорова вече има доста опити да се тества музика, генерират се мелодии и по този начин музиката би могла да бъде изцяло превзета, не само поп, а и класическата. 

Изкуствен интелект вече създава всякакви сайтове и блогове по описателно съдържание, или обратното. Това е територия, в която настъпва упорито. А липсата на авторски права я прави уязвима и много се възползват и го представят като собствен продукт. 

"Edmond De Belamy" е първата продадена на търг картина, създадена от изкуствен интелект. Създаден е портрет на свещеник от 18 век. Направени са били 9 такива. Художествени критици са избрали най-сполучливия и са продали картината за 450 000 долара. Това е през 2018 година и това е първата картина, създадена от изкуствен интелект.

Dalle-Midjourney-дизайн графика пък се ползва доста успешно в анимацията. С този дизайн се правят невъобразими неща. По тази причина стачкуват и сценаристи, и аниматори в Холивуд, виждат заплахи за себе си. Много добър е и може да замести дизайнерските процеси за по-комерсиални неща, разказа още доц. д-р Мариана Тодорова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: