Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. д-р Мариана Тодорова: Имаме още година и половина да опровергаем прогнозата за бъдещето на ЕК от 2009 година
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:38 / 25.07.2023Коментари (0)241
©
Прогнозата за бъдещето в доклада на ЕК от 2009 година е, че до 2025 година около 30% от хората ще са на границата на бедността, но ние имаме още година и половина да опровергаем това, обясни в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

"Направих справка със световната статистика, тя действа с 2 година назад и това, което имаме като официални данни и се отнася за края на 2021 година е, че 9,2% от световното население са под прага на абсолютната бедност, като живеят с много малка сума пари, която беше под 2 долара на ден. Не са толкова катастрофични сценариите. Наблюдават се климатични промени с едно дъждовно, нетипично лято и с тези екстремни температури. Наистина 1/3 от населението има затруднен достъп до питейна вода – тук технологиите ще помогнат, има много варианти за обезсоляване и за осигуряване на вода. Спорно е доколко населението се е насочило до мегаполисите и тези големите градове, защото не е съвсем еднозначна тенденцията. Това, което изкривява прогнозата са тези фактори като пандемия, световната икономическа криза, глобална рецесия – в доклада от 2009 година на ЕК бяха посочили, че може това да изкриви тяхната прогноза", коментира футурологът.

Мариана Тодорова допълни, че е изчела с любопитство въпросния доклад: "Много е интересно в ретроспекцията да оценим какво са казали мои колеги през 2009 година и доколко прогнозите са се сбъднали. Докладът показва това, което ние наблюдаваме винаги в такива доклади, а именно, че лесно се прогнозират по-общи и по-далече във времето трендове и много по-трудно се предсказва какво ще се случи на следващия ден, т.е. те са уловили много точно съществени неща, които се случват. Единствено по-оспоримо нещо и хипотеза е, че светът ще бъде значително по-беден".

Тя добави още, че докладът е интересен и показва в основни линии какво се случва, но това, което предстои да видим е дали наистина ще има разместване на икономическите пластове и дали Индия ще бъде регистрирана като супер сила в икономически аспект: " Защото те все още отреждат второ място на Китай и това е така".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Академичната общност излиза на протест
Природни стихии
Почина сливенският митрополит Иоаникий
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: