Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
До три чаши кафе на ден удължават живота ни
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:04 / 17.03.2023Коментари (0)193
© Shutterstock
Според изследване, представено на 71-вата годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология, пиенето на 2 до 3 чаши кафе на ден не само намалява риска от сърдечни заболявания и нередовен сърдечен ритъм, но и увеличава продължителността на живота.

"Тъй като кафето може да увеличи сърдечната честота, някои хора се притесняват, че пиенето му причинява или изостря сърдечните проблеми. Така се роди общата медицинска препоръка да се пие по-малко кафе. Но нашите данни показват, че не можете да се откажете от ежедневната консумация на тази напитка“, казва Питър Кистлър, ръководител на изследването.

Той и неговият екип са използвали данни от базата данни BioBank в Обединеното кралство, която съдържа здравна информация за повече от половин милион души, проследени в продължение на най-малко 10 години. Изследователите наблюдавали ефектите от пиенето на 1 до повече от 6 чаши кафе на ден.

В първото проучване били включени хора без сърдечни заболявания. Учените стигнали до извода, че пиенето на 2 до 3 чаши кафе на ден се свързва с най-голяма полза, с 10-15% намаление на риска от коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, нарушения на сърдечния ритъм или смърт поради каквато и да е причина. Най-нисък риск от инсулт или смърт, свързана със сърцето, има сред тези, които пият по една чаша кафе на ден, пише в. "Труд".

Във втория експеримент участвали хора със сърдечно-съдови заболявания. Учените съветват да не се увеличава броят на чашките (2 до 3), особено ако това предизвиква безпокойство и дискомфорт. Хората с предсърдно мъждене са имали 20% по-нисък риск от смърт в сравнение с тези, които не са пили кафе.

В третия експеримент учените изследвали връзката между употребата на различни видове кафе (разтворимо, смляно, с кофеин и без) и развитието на сърдечно-съдови заболявания. Те установили, че рискът от аритмия, атеросклероза, инсулт или сърдечна недостатъчност не зависи от вида кафе.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: