Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес е "фаталният" петък 13-и! Вижте любопитни факти за него
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 08:57 / 13.07.2018Коментари (0)689
©
Днес е "фатален" петък 13-и. Много хора се страхуват да излязат навън на този ден, вярват, че ще им се случат лоши неща. Други пък въобще не са суеверни и имат късмет.

Ето тринадесет любопитни факта за петък 13-и, които може би не знаете:

1. Страхът от този ден се нарича "параскевидекатриафобия", но според специалистите произнасянето на думата може да освободи пациентите от фобията им.

2. Малко хора са готови да сключат брак в петък, 13-и. През 1913 г. обаче свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.

3. Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър.

4. В петък, 13 октомври 1307 г., по заповед на френския крал Филип Шести и папа Климент Пети са арестувани Жак дьо Моле, Велик магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди членове на Ордена. Те са обвинени в ерес, богохулство, хомосексуализъм и различни други престъпления, и са изтезавани жестоко. Някои са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно.

5. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие Балдур, бога на радостта и веселието. След убийството на Балдур Земята потъва в мрак и тъга.

6. Едно от табутата, свързани с петък, 13-и, е свързано с Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.

7. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.

8. През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата - 13, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.

9. Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy и Henry Lee Lucas.

10. Първата литературна асоциация, свързваща деня петък с лошия късмет, е от "Кентърбърийски разкази" на Чосър, където се казва: "И цялото това нещастие се стоварва в петък".

11. Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен за нюйоркчанина Даз Бакстър. Воден от популярното суеверие, той решава да остане у дома в леглото и да не прави нищо. Подът на апартамента му обаче се срутва и Даз Бакстър намира смъртта си, пропадайки шест етажа надолу.

12. Голяма част от небостъргачите нямат 13-и етаж. В много хотели също липсват 13-и етаж или 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13.

13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж във всяка календарна година.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Строежът на АМ "Хемус"
Първа лига сезон 2023/24
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: