Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Днес агнешкото е на трапезата. Как го сготвихте?
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:52 / 24.04.2022Коментари (0)302
©
Днес агнешкото е на почит – хапва се във всички варианти, но класиката е пълнено или печено. Някои го заместват с ярешко месо, смятано за по-диетично, а може би по-евтино. 

Печено агнешко на фурна

Необходими продукти:

1 агнешка плешка или бутче

1 връзка пресен лук

5 стръка джоджен

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л.черен пипер

Начин на приготвяне:

Измивате добре агнешкото бутче или плешка, след което го поръсвате със сол, която втривате в месото с ръце. Поръсвате с червен и черен пипер, който също се втрива добре в агнешкото бутче. Оставяте месото за около 15 минути, за да поеме подправките. Междувременно нарязвате лука и джоджена на дребно. Поставяте агнешкото в голяма тава, според размера на бута, наливате 1 чаена чаша топла вода, в която добавяте нарязаните лук и джоджен. Поставяте тавата в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути, за да хване агнешкото лека коричка, след което вадите тавата, покривате я плътно с алуминиево фолио и печете около 3 часа на 180 градуса. Въпреки, че обикновено това е времето необходимо за изпичане на агнешкото, след около 2 часа прекарани във фурната може да погледнете, дали месото не е останало без вода, или пък дали не е вече готово. Преди сервиране може да махнете фолиото и да запечете за десетина минути, за да хване вашето агнешко печено апетитна коричка.

Пълнена агнешка плешка

Необходими продукти:

1 агнешка плешка

1 агнешки бял дроб

1 агнешки черен дроб

две трети ч.ч. ориз

1 връзка пресен лук

1/2 връзка магданоз

1/2 връзка джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

1 с.л. червен пипер

4 с.л. олио

Начин на приготвяне:

За да можете да срежете плешката и да получите джоб, трябва предната плешка да е оставена с 2-3 ребра при разфасоването на агнето. С остър нож разцепете плешката под кожата в посока от ребрата към бута, правете го внимателно. Оформя се джобът, в който ще пълните плънката и го разширявате с ръка. Докато подготвяте плешката слагате белия и черния дроб да се сварят за около 20 минути. Сгорещявате олиото в дълбок тиган или тенджера, след което изсипвате измития ориз и ситно нарязания лук в него, разбърквате, докато оризът стане прозрачен. Нарязвате черният и белият дроб на ситно и ги добавяте към ориза. Добавяте също ситно нарязания магданоз и ситно нарязания джоджен, както и три черпака от бульона, в който са врели дреболиите (черният и белият дроб), черния пипер и половин чаена лъжица сол. Оставяте плънката да ври, докато оризът поеме напълно течността.

Осолете плешката отвътре и отвън и напълнете получения “джоб" с плънката. Притискайте плънката плътно в получената кухина. Ако остане плънка която не можете да съберете в плешката, добавете малко вода и я сварете отделно (може и да я печете в тавата с плешката). Зашивате пълнената агнешка плешка с голяма игла и дебел конец. Имайте предвид, че трябва да зашиете отвора плътно, тъй като при печене оризът набъбва и ако не е добре зашита, може да излезе. Намазвате напълнената и зашита плешка с олио и червен пипер. Слагате плешката в голяма тава и добавяте половин литър вода. Печете пълнената агнешка плешка в предварително загрята на 200 градуса фурна за 2,5-3 часа, като периодично заливате плешката с по няколко лъжици от соса в тавата, за да остане сочна и да не изгори.

Ярешко с лук

Необходими продукти:

1,5 кг ярешко (агнешко) месо

4 връзки пресен лук

1 връзка джоджен

1 връзка магданоз

1 с.л. червен пипер

1 ч.л. черен пипер

1 к.ч. олио

Начин на приготвяне:

Измивате лука и подправките и ги нарязвате на ситно. Ярешкото месо измивате добре, след което го намазвате с олио и го натривате с подправките и 1 чаена лъжица сол. В дълбока тава изсипвате нарязаните лук и подправки и посолявате с половин чаена лъжица сол. Върху канапето от лук и подправки поставяте овкусеното ярешко месо, добавяте 1,5 чаена чаша вода и покривате добре тавата с алуминиево фолио. Печете ярешкото в предварително загрята на 200 градуса фурна за около два часа и половина, след което махате фолиото, намаляте фурната на 180 градуса и печете още 30 минути, за да придобие ярешкото месо апетитна златиста коричка.

Дроб сарма

Необходими продукти:

1 кг агнешки дреболии - черен дроб, бял дроб, момици, черва

1 ч.ч. ориз

1 връзка пресен лук

1 агнешко було

1 връзка магданоз

1 връзка джоджен

1/2 ч.л. черен пипер

3 яйца

600 г кисело мляко

1/2 ч.ч. олио

Начин на приготвяне:

Първо трябва да сварите дреболиите. Ползвайте пълен агнешки комплект, за да бъде ястието по-богато. Измивате агнешките дреболии и ги слагате да заврат. Малко преди да заврат, след като се запени, изхвърлете водата и измийте дреболиите. Варете 15-20 минути. Докато варите агнешките дреболии измийте и нарежете на ситно лука, джоджена и магданоза. Измийте и ориза. В тенджера сгрейте олиото добавете нарязания лук и разбъркайте. След 2-3 минути добавете ориза и бъркайте докато оризът стане стъклен.

Сварените дреболии нарежете на ситно, добавете към ориза, добавете нарязаните на ситно джоджен и магданоз, като и черния пипер и 2 чаени лъжици сол и разбъркайте добре. След това добавете и две чаени чаши от бульона, в който са врели дреболиите и оставете на котлона, когато сместа поеме водата. Нарежете агнешкото було на парчета. Във всяко парче от булото сложете по 2-3 супени лъжици от поизстиналата смес и завийте на малки вързопчета. Наредете сармичките в тава, като подвитите крайчета са от долната страна, за да не се разтворят по време на печене. Слагате тавата във фурната и печете на 180 градуса докато порозовеят леко. Разбийте яйцата и киселото мляко и залейте с тази смес дроб сармата. Печете отново до порозовеняване на заливката.

Още по темата: общо новини по темата: 91
30.04.2022 »
27.04.2022 »
26.04.2022 »
25.04.2022 »
25.04.2022 »
25.04.2022 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: