Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Да живееш над век и да се радваш на над 500 внуци, правнуци и праправнуци - има ли тайна
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:08 / 17.11.2022Коментари (0)209
©
Тайната на дълголетието остава неразгадана и до днес, а учени от цял свят продължават да търсят отговори на въпросите дали гените, средата или някакъв друг фактор определя способността на някои хора да живеят повече от век и нерядко да учудват околните с неостаряващия си дух. На Балканите, където продължителността на живота в повечето случаи е под средното за Европа равнище, също не липсват столетници и всеки от тях има вълнуващи спомени от отминалите времена, както и своя собствена рецепта за дълголетие.

Най-възрастната туркиня често си спомня за Ататюрк

Най-възрастният човек в Турция - 113-годишната Нурийе Бабат от югоизточния окръг Батман - почина миналата седмица. Майка на осем деца и баба на над 500 внуци, правнуци и праправнуци, тя е живяла при трима султани и 12 президенти. Макар по документи баба Нурийе да е родена през 1909 г., синът й Юсуф Бабат подозира, че е дори по-стара. "Аз предполагам, че беше на 125 години", казва той, като отбелязва, че някога регистрирането на новородените не е било така стриктно, както сега.

Внук й Абдуллах Бабат, който се е грижел приживе за столетницата заедно със съпругата си, разказва, че понякога двамата си говорели и тя му разказвала впечатленията си от основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. "Мустафа Кемал правеше така, Мустафа Кемал правеше иначе", се връщала в спомените си бабата.

В Турция най-голям брой дълголетници живеят в окръг Тунджели в източната част на страната - средната възраст на живота там е 80,5 години, като при мъжете тя е 76,2 години, а при жените - 85,7 години. Районът на Гьолкьой, окръг Орду, пък е известен като град на столетниците поради големия брой възрастни хора, които живеят там и са прехвърлили един век живот. Те споделят, че дължат дълголетието си на това, че се хранят с продукти, които сами отглеждат, писа в. "Таквим". Местните консумират храни с изцяло органичен произход като мед, кисело мляко, яйца, туршии.

Гръцкият остров Икария е един от световните "оазиси на дълголетието"

Столетниците в Гърция са 13 451 души, показват статистически данни от тази пролет, публикувани от "Катимерини“.

Най-възрастният регистриран жител на Гърция беше Катерина Карнару, която почина през 2020 г. на 115-годишна възраст. До смъртта си тя беше петият най-възрастен жив жител на планетата и 53-ият изобщо в историята.

Данните показват, че най-дълго в Гърция живеят жителите на Епир в северозападната част на страната, докато най-кратко – на областите Тракия и Централна Македония.

Остров Икария е една от петте "сини зони“ в света, където делът на хората, които доживяват поне до 90 години, е многократно по-висок от средния. Останалите четири такива зони са Сардиния, Лома Линда в Мексико, Никоя в Коста Рика и Окинава в Япония, пише "Прото тема“.

Проучванията показват редица сходства в храненето и начина на живот на жителите на тези региони като балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, варива, планински релеф, ежедневно физическо натоварване, занимание със селскостопански труд. Установени са и генетични особености, които влияят на отделянето на половите хормони и удължават живота конкретно на мъжете. В Икария проучванията са установили, че сърдечно-съдовите заболявания средно се проявяват около 8 години по-късно от средното за гръцкото население.

Румънски столетник обяснява дълголетието си с любовта на семейството

На 27 юни 2020 г. на 111 г. почина румънецът Думитру Команеску, който в продължение на един месец носеше титлата "най-възрастен мъж на планетата", след като пое щафетата от британеца Робърт Уейтън, който почина на 28 май 2020 г. на 112 години.

Роден на 8 ноември 1908 г. в село Провица де Жос в южния окръг Прахова, на около 100 километра от Букурещ, Думитру Команеску работи като инженер агроном в продължение на цели 70 години и се отличава като един от най-добрите специалисти в областта на фитопатологията, пише сайтът Хотнюз.

Три дни преди да почине столетникът беше награден от румънския патриарх Даниил с Патриаршеския кръст - най-високото отличие, което Румънската православна църква дава на миряни. Приживе Коменску споделяше, че тайната на дълголетието му се крие в обичта на семейството, на съпругата, синовете и внуците му. Съселяните му от Провица де Жос пък помнят съвета, който "бай Митика" често им давал: "Мляко и мед, ако искаш да живееш колкото мене".

В окръг Вълча живее и настоящият най-възрастен мъж в Румъния - 109-годишният Илие Чокан, който е роден на 28 май 1913 г. и е също така най-възрастният военен ветеран в страната, пише в. "Адевърул". За най-възрастна жена в страната пък се смята 109-годишната Мария Михай от югоизточния окръг Кълъраш, която е родена на 5 януари 1913 г.

Сърбин на 103 години се хвали, че никога не е боледувал

В Сърбия вероятно има над 150 столетници, съобщават местните медии, като отбелязват, че точна статистика за броя им липсва.

Живорад Маркович е на повече от 100 години, радва се на живота и казва, че нищо не го боли. Навремето само малцина са можели да доживеят до сто години. Данните обаче показват, че броят на столетниците в Сърбия се увеличава. На 103 години Живорад Маркович все още готви, ходи на пазар, никога не е боледувал и не изпитва болки, пише белградския вестник "Блиц".

Той правел слънчеви бани с часове, някога на остров Ада Циганлия в река Сава, а сега на пейка пред сграда в Нови Белград. Разходките са задължителни - когато бил по-млад, казва той, изминавал повече от десет километра. Сега се разхожда само край блока.

"Нямам специална рецепта за дълголетие. Не съм направил нищо специално, нито съм се отдал на нещо специално. Не знам", казва Живорад. На въпрос дали има сили да работи на 102 години, отговаря: "За Бога, имам!“.

107-годишен хърватин е преживял шест режима и три войни

През юли 2022 г. почина най-възрастната "предприемачка“ в Хърватия – 102-годишната Пека Зелич, съобщиха хърватските медии. Баба Пека, както я наричаха всички, които я познаваха, се прочу със собствения си бизнес – ръчно изработени изделия. На 98 години Пека Зелич откри свой малък магазин, наречен "Kod Peke" (При Пека), в старческия дом "Йоан Павел II“ в село Доне Биляне близо до Задар, където живееше. В магазина баба Пека предлагаше изплетени от нея чанти, шалове, одеяла, чорапи и други изделия с традиционни народни мотиви.

През по-голямата част от живота си Пека Зелич се занимавала със селскостопанска работа, но плетенето било нейната страст. Тя съумявала да съчетае всичките си задължения с отглеждането на осем деца. Баба Пека, родена на 17 март 1921 г., остави след себе си 104 потомци.

През октомври 107-ия си рожден ден отпразнува в семейна обстановка Божо Крал - един от най-възрастните хървати. Божо Крал е роден по време на Австро-Унгарската империя, преживял е шест режима и три войни – две световни и Отечествената война. В продължение на 67 години Божо Крал следи метеорологичните явления в родния си край и изпраща доклади до Държавния хидрометеорологичен институт. Близките му казват, че не брои годините. "Дубровачки виесник“ пише за Божо, че паметта му е като швейцарски часовник. Пред журналисти от изданието столетникът разказвал подробно за трудния си живот в родното Конавле, за ужасите на войната и бедността и за климатичните явления, които винаги са го вълнували.

Родената в Хърватия Милка Баукович (дата на раждане: 5 февруари 1915 г.) в момента е вторият най-възрастен известен жив човек в Сърбия след Джурджа Стойкович. По-голямата част от живота си Милка Баукович прекарва в село Окучани в Хърватия. След като съпругът й умира през 1945 г., тя наследява работилницата му за шапки и продължава да се занимава със същия бизнес още 35 години до пенсионирането си. До 103-годишна възраст Милка продължава да се занимава с масово производство на шапки, а след това работи само по поръчки и в по-малки количества.

Словенски писател столетник разказва за ужасите в концентрационните лагери

През месец май т.г. на 108-годишна възраст в Триест (Италия) почина може би най-известният словенски столетник - писателят Борис Пахор.

Роден през 1913 г., Борис Пахор е преживял ужасите на 20-и век и през годините се е борил срещу фашизма, националсоциализма и комунистическата диктатура. Преживяванията му в концентрационни лагери са в основата на най-известния му роман "Некропол". Заради позициите му срещу тоталитаризма, югославският комунистически режим му забранява да влиза в Словения.

След падането на комунизма Борис Пахор се превръща в прочута литературна фигура в Словения. Получава редица награди, а литературните му произведения често оглавяват списъците с бестселъри. С края на Студената война той получава признание и в Италия, където някога е бил маргинализиран, защото е избрал да пише на словенски, а не на италиански език. През последните години книгите на Борис Пахор се превеждат на чужди езици, а през 2007 г. той получава престижния френски Орден на Почетния легион. Същевременно той неведнъж е използвал известността си в Словения, за да посочва провалите на словенските правителства след обявяването на независимостта, отбелязва словенската телевизия RTV, цитирана от Darik.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: